pondělí 10. června 2019

Opalovací krémy s SPF na problematickou pleť + novinky! || Neostrata, Dermalogica, Bobbi Brown & Bioderma

Asi nejsem jediná, koho v poslední době překvapila ta hrozná vedra... Takže přišel čas na další, dlouho slibovaný článek, a tentokrát bude o přípravcích na opalování. Vybrat ten správný produkt s SPF je totiž obzvlášť těžké, pokud máte problematickou pleť. Nejspíš to spousta z vás bude znát, protože jeden z vašich nejčastějších dotazů, hned po kyselinách, je ten, jaké přípravky s SPF používám.


Přesně o tom bude dnešní článek. Najít ochranný pleťový krém, který zároveň neucpává póry, je totiž tak trochu jako hledání jehly v kupce sena. Nicméně, mám tu pár produktů, které se osvědčily mně a které teď nově zkouším. Samozřejmě je potřeba brát v potaz, že pokud něco neucpává póry mně, nemusí to bohužel znamenat, že budete mít stejný úspěch i vy. A tady je pár mých oblíbených a vyzkoušených, které mi sedí a také recenze novinek.

Ochranný faktor je totiž nezbytně důležitý i proto, abychom předešli předčasnému stárnutí pleti. Obzvláště důležitý je pak v případech, pokud máte ve své péči zařazeny kyseliny, o kterých jsem vám psala nedávno - v tomto článku.


Jako první bych začala s lehkým hydratačním přípravkem s SPF 35 od Neostraty - Sheer Hydration. Je opravdu lehký a pokud chcete i hodně hydratovat, stačit vám nebude. Nicméně se dobře roztírá, bílý film na pleti dělá jen nepatrně a pleť mi nezatěžuje. Už jsem vám o něm několikrát psala a je to mé nejčastější doporučení na ochranu proti slunci, protože po něm nemám jeden jediný pupínek navíc.

Do stejné kategorie, akorát výrazně hydratačnější, takže bude sedět i pleti, která není vyloženě mastná, patří Daytime Protection SPF 20. Je pravda, že SPF 20 není úplně nejvyšší, ale myslím, že na běžný den bude stačit. Na běžný den do města, k moři bych asi zvolila nějaký vyšší faktor. Hydratace je skvělá, pleť je zjemněná, vyhlazenější díky obsahu kyselin, celkově výborný krém a také jsem vám o něm už několikrát psala.


Novějším přírůstkem je pak krém s SPF 30 od značky Dermalogica, *Prisma Protect. Tenhle krém je po uživatelské stránce velmi příjemný. Má hezkou jemnou citrusovou vůni, roztírá se jako běžný krém a téměř nezanechává bílý film na pleti. Zároveň také pečuje o pleť a dodává jí přirozený jas. Prisma má být rozjasňující jak z dlouhodobého hlediska, tak z toho krátkodobého, protože obsahuje drobné částice, které odrážejí světlo. Je pravda, že dělá opravdu moc hezký finiš na pleti, opravdu ji rozjasní a zároveň také velmi dobře spolupracuje s makeupy, takže ho můžete používat jak samostatně, tak právě pod makeup.

Nedělají se mi po něm žádné větší, nebo dokonce cystické pupínky, ale je pravda, že pokud se večer opravdu důkladně neodlíčím olejovým odličovačem a pak cleanserem, občas nějaký ten menší pupínek najdu. Jestli ho způsobila opravdu Prisma si jistá nejsem, nicméně když ji používám a opravdu důkladně se neodlíčím, mám jich o trochu víc, než jsem zvyklá. Občas se to těžko určuje, ale celkově je tenhle krém skvělý a rozhodně ho také doporučuji, i v rámci ochrany problematické pleti před sluncem. Pokud jste ale na SPF extra citlivé, tak Prismu raději ne.



Dost často s ochranou pleti spoléhám také na makeupy. I v těch samotných už bývá ochranný faktor, ale je pravda, že je spíš nižší. Vyloženě do vody ale makeup nenosím ani já :)), a přesto chci, aby moje pleť vypadala alespoň sjednoceně a o trochu hezčí. Takže přichází na řadu zabarvené krémy, neboli tinted moisturisers

Jestli jsem si nějaký v posledních dnech opravdu oblíbila, je to Bobbi Brown Extra SPF 25 Tinted Moisturising Balm. Za prvé, miluju hydratační a pečující schopnosti skin care od Bobbi, a přesně ta je v tomhle jemně pigmentovaném krému obsažená, no a za druhé, miluju i Bobbi Brown makeupy a tenhle lehce krycí krém s SPF 25 není výjimkou.

Je opravdu extra hydratační, takže nebude vhodný na mastnou pleť, a zároveň dodává lehké krytí. Co musím zmínit, je jeho výrazná vůně, cítím levanduli a ještě nějaké bylinky. Doporučuji před nákupem zkusit ze vzorečků, protože je vůně dost specifická a ačkoliv se líbí mně, nemusela by se líbit všem. :)

Krytí je opravdu lehounké, při správném množství vypadá pleť z dálky hezčí a z blízka přirozená, skoro jako když nemám makeup. Rozhodně jsem spokojená a tento typ produktu je výborný i jako podklad pod makeup, protože pak makeupu stačí mnohem méně. Psala jsem vám o tomhle triku tady.



Poslední produkt dnešního článku, který mě mile překvapil, je novinka od Biodermy *Nude Touch. Přiznám se, že bych si ho sama od sebe určitě nekoupila. Jedná se totiž o přípravek s SPF 50+ ve formě suchého oleje s pigmenty. Při první aplikaci jsem se bála i přesto, že je určen výslovně na problematickou a mastnou pleť. Nicméně jsem se bát nemusela, protože i přes vysokou ochranu, olejovou konzistenci a pigmenty, jsem během používání nezaznamenala na pleti žádné větší pupínky.

Stejně jako u Prisma Protect vám nemůžu zaručit, že budete kompletně bez jediného pupínku, ale žádný větší, ani cystický se nekonal a to jsem ho v rámci testování používala šest dní v kuse za sebou. (zhruba doba na dovolené, kdy potřebuji takhle vysoký faktor) Objevilo se mi pár menších pupínků kterých jsem se vcelku rychle zbavila, takže bych se bála, používat ho úplně každý den. SPF 50+ totiž klasicky do města snad ani není potřeba, ale na dovolenou, kde vím, že se budu opalovat, rozhodně super. A i tady doporučuji kvalitní olejový odličovač a následně kvalitní cleanser.

Určitě nečekejte velké krytí, natož zastoupení makeupu, jedná se spíš o sjednocující olejíček, s velmi lehkým, až lehkým krytím. Ve vodě nevydrží, nemyslím si ani, že by vydržel ve velkém horku, v tom je ale malé krytí zároveň výhoda. Ztrácí se víceméně přirozeně, takže ho s sebou zabalím i k moři bez větších obav. Vzhled a výdrž u takového produktu beru s rezervou, především jde o ochranu pleti, ne o makeup, to beru jako benefit a pokud mi dodá aspoň trochu krytí (a sebevědomí), jsem jen ráda. :)




Když jsme probrali produkty, které mi víceméně sedí, říkala jsem si, že by bylo možná užitečné, napsat i o těch, co jsem za poslední dva, tři roky měla a které mi neseděly. Nutno také podotknout, že většinu věcí s vyšším SPF než 30, považuji pro mou pleť za potencionálně nebezpečné a ne moc ráda je testuji... :) Pár se jich ale u mě doma za poslední dva roky sešlo a teď se jim vyhýbám obloukem. :) Stejnými věcmi se na dovolených mazala moje sestra (i manžel) a byla jsem jediná, kdo měl problémy.. Stejně jako všechno, je to i s SPF velmi individuální.

SPF produkty na pleť obličeje, které mi nesedí:

La Roche Posay Athelios sprej SPF 50
Nuxe Sun krém SPF 30
Vichy Ideal Soleil mléko SPF 20 
Uriage Bariésun krém SPF 50
Astrid Sun krém SPF 30

Rozhodně se můžete podělit o svoje oblíbené produkty na opalování pro problematickou pleť, budu jen ráda! :) S běžnými opalovacími přípravky totiž nemám dobrou zkušenost, jak jste si mohli přečíst, a dost často jsem řešila opravdu ošklivé cystické akné z produktů s vysokým faktorem. Což v době, kdy chcete chodit na dovolené k vodě bez makeupu, není zrovna ideální. :) Hodně také záleží na tom, jak je vaše pleť citlivá ke vzniku pupínků a jak moc je vysoký faktor. Takže pokud máte nějaký zaručený tip, sem s ním. :) Krásný zbytek dne a hodně sluníčka a zdravého opálení! :)



*PR vzorky - produkty zaslané k nezávazné recenzi - O mně

2 komentáře:

  1. Ahoj :) Proč ti nesedl Anthelios sprej? Plánuju si ho totiž koupit. Jinak já letos jedu LRP Anthelios gel cream SPF 30 anti-shine, který mi nedělá akné, okamžitě se vsákne a není barvený a když jsem líná, tak jen make-up, kde je SPF 15. Obecně krémy s SPF vyhledávám bez zabarvení, protože mají i tak na mě malé krytí a často odstíny do oranžova. Takže buďto volím k vodě jen krém, protože do bazénu se nelíčím, a nebo make-up s SPF + na to ještě ten LRP sprej až ho budu mít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělalo se mi po něm ošklivé cystické akné :( chápu, tyhle dva co jsou v článku nejsou do oranžova, to bylo hlavně dřív :) ale je to o prefencich samozřejmě :)

      Vymazat