pondělí 13. května 2019

Kyseliny v kosmetice? Proč, pro koho a jakou!

Pěkný den vám přeji! Jestli dostávám nějakou otázku opravdu velmi často, je to otázka na kyseliny v pečující kosmetice. Od otázek co jsou to vůbec kyseliny, až po otázky jaké přípravky s kyselinami jsou nejlepší a jak je zařadit do vaší péče. Proto jsem na vaše přání zařadila tento článek, kde vám povím vše, co je potřeba o nich vědět. :)


Co jsou to kyseliny v kosmetice


V první řadě je asi důležité říct, co to jsou vlastně kyseliny a začít musíme u naší pleti. Ta má být pro správné fungování mírně kyselá s hodnotou pH mezi 4,5-5.5. Kyseliny mají pH nižší, takže na pleti působí zejména jako peeling. Jejich oblíbenost spočívá v účinné exfoliaci, v kombinaci s dalšími prospěšnými účinky.

Kyseliny v kosmetických přípravcích mají pH někde mezi 2,5-.4, O pH mluvím proto, že je to zásadní faktor. Pokud je totiž vyšší, než 4,5, nebude přípravek na naší pleti fungovat, bude moc blízko našemu normálnímu pH. Jaké pH produkty mají, a jestli jsou tím pádem účinné, se běžně nedozvíte, ale dobrým signálem je, že má produkt opravdu velmi kyselou chuť. Což všichni milovníci kyselin velmi dobře ví. :)) Některé přípravky mohou mít pH 2,5, ale jsou obsaženy v nižší koncentraci, takže zůstávají účinné a bezpečné.


Koncentrace kyselin v kosmetice

Koncentrace kyseliny v přípravcích (aby byly účinné) se pohybuje podle druhu kyselin a jejich pH v rozmezí 5-15% a u kyseliny salicylové okolo 2%. Dnes už není problém sehnat přípravky, které mají koncentraci kyseliny 20%, nicméně ty nejsou vhodné na pravidelné domácí používání a patří do rukou odborníka v kosmetickém salonu.

Některé produkty nás občas lákají na obsah kyselin, ale neobsahují jich dostatečnou koncentraci, tak na to pozor. Z logiky věci, většina kosmetiky bude mít na prvním místě ve složení vodu, protože je zastoupena v největším objemu. Pokud tedy máme mít v přípravku 10% kyseliny, aby fungovala, měla by být kyselina na druhém, maximálně čtvrtém místě. Výjimkou je kyselina salicylová, které má mít zhruba 2%, takže ji v dostatečně koncentrovaném přípravku najdete někde uprostřed. Samozřejmě je potřeba brát v potaz množství ingrediencí. Pokud tedy hledáte opravdu silnou koncentraci kyseliny, podívejte se, na kolikátém místě ve složení se nachází.

Kyseliny nemusí být jediným exfoliantem ve složení. Zdánlivě nízký obsah kyseliny nemusí nutně znamenat slabé peelingové účinky. V kosmetice se používají například enzymy. Také existují i další kyseliny, například kyselina citronová (citric acid), kyselina kojová (kojic acid) a kyselina azelaová (azelaic acid), které mají mimo jiné třeba rozjasňující a bělící / depigmentační účinky.


Jak kyseliny fungují

Kyseliny fungují tím způsobem, že rozpojí pojivo, které drží kožní buňky u sebe. Rozpojením pak dojde k odstranění starých odumřelých kožních buněk, které jsou na povrchu pleti. Kyseliny v kosmetice jsou bezpečné, nicméně, mohou pleť podráždit, může být začervenalá, citlivá, případně po aplikaci můžete cítit pálení a štípání. některé kyseliny dokážou proniknout přímo do pórů i přes kožní maz a vyčistit je zevnitř. Póry jsou díky kyselinám průchozí a nedochází k hromadění odumřelých kožních buněk, které u problematické pleti způsobují ucpávání pórů a u suché mdlou, šedivě vypadající pleť se šupinkami.


Pro koho jsou kyseliny vhodné

Kyseliny jsou vhodné pro všechny typy pleti. Díky tomu, že působí jako peeling, udržují pleť čistou, zářivou, s čistými póry a také pomáhají s její regeneraci a obnovou. Je samozřejmě potřeba vybírat si takové typy kyselin a takovou koncentraci, která je vhodná na vaši pleť. Často dostávám dotaz, jaký makeup nezvýrazňuje suché šupinky na pleti a moje odpověď je vždy stejná, první je potřeba odstranit šupinky. Ty se mechanickým peelingem nedají odstranit všechny a zcela, proto jsou kyseliny vhodné i na suchou pleť. Pro velmi citlivou pleť, která běžné AHA kyseliny nesnese, existuje varianta PHA kyselin, případně ještě kyselina mandlová.

To samé platí o mastné a problematické pleti. Odstranění svrchní (odumřelé) vrstvy kůže otevře póry a tak maz nezůstává uvnitř, ale dostává se ven, na povrch, takže nevznikají pupínky, ani záněty. Některé druhy kyselin umí ovlivnit množství mazu, které pleť produkuje, některé umí uzamknout v pleti hydrataci. V neposlední řadě jsou kyseliny vhodné pro všechny typy pleti i proto, že dokážou obnovou pleti i svými vlastnostmi zmírňovat pigmentové skvrny, rozzářit pleť a zlepšit její tón a barvu.


3 důležité zásady při používání kyselin
  • Pokud s kyselinami začínáte, vždy volte nižší koncentrace produktu a začněte s používáním pouze jednou denně, každý druhý večer. Kyseliny na pleti mohou být mírně nepříjemné, mohou lehce pálit, nebo štípat. Pokud by štípání / pálení bylo příliš silné a neustupovalo, opláchněte si obličej studenou vodou. Pleť si na kyseliny musí zvyknout a vždy je lepší začít pomalu a opatrně.
  • Pokud chcete aby byla kyselina opravdu účinná, nanášejte ji na suchou pleť a před aplikací dalšího přípravku počkejte, než bude pleť zcela suchá. Aplikací na vlhkou pleť snižujete koncentraci kyseliny a ta pak není tak účinná. To samé platí i v případě, pokud přípravek s kyselinami dáváte na pleť, na které už je například sérum, nebo krém. Pokud produkt s kyselinou aplikujete až na sérum/ krém, snížíte jeho účinky, ale zároveň zmenšíte případné podráždění a pálení.
  • Během používání kyselin, a samozřejmě i nějakou dobu poté, je nezbytně nutné používat přes den ochranný krém s SPF. Kyseliny díky exfoliaci a obnově pleti dokážou zmírnit a odstranit pigmentové skvrny, ale zároveň nechávají pleť náchylnější ke vzniku nových. Čím silnější kyseliny používáte, tím vyšší by měl být ochranný faktor. Např. po chemickém peelingu se doporučuje faktor 50 +.

Druhy kyselin, vlastnosti, typ pleti, produkty

Kyseliny v kosmetice se často označují jako ovocné kyseliny, nebo zkratkami AHA, BHA a PHA. Zkratka AHA pak znamená alpha hydroxy acid, BHA beta hydroxy acid a PHA poly hydroxy acid. V kosmetice se používá pouze jedna BHA kyselina a to kyselina salicylová. Všechny tři skupiny kyselin fungují jako peeling, + mají další svá specifika. Například PHA kyseliny jsou k pleti šetrnější a BHA - kyselina salicylová je jako jediná z kyselin rozpustná v tucích a tak velmi svědčí pleti mastné.

Kyselina glykolová (glycolic acid) je jednou z nejčastěji používaných kyselin v kosmetice. Má velmi dobré peelingové vlastnosti, ale zároveň stimuluje tvorbu kolagenu, pomáhá s regenerací a rozzářením pleti. Obrovskou výhodou je velmi rychlé zlepšení textury pleti. Také je ovšem poměrně agresivní, takže pleť může podráždit. Vhodná pro pleť normální, smíšenou a mastnou, která není příliš citlivá. V koncentraci 5% ji bude tolerovat i pleť citlivější.

produkty:
  • Neostrata Face Cream Plus (15% glycolic acid) je velmi účinný a zároveň mou pletí dobře snášený krém, slušná hydratace a celkově dobrý produkt, recenze tady.
  • Neostrata Gel Plus (15% glycolic acid) za mě jeden z nejúčinějších exfoliačních přípravků, poměrně dráždivý, s lehkou gelovou konzistencí, která je ideální pod jiný přípravek /krém, recenze tady.
  • Medik8 *Balance Moisturiser & Glycolic Activator (10% glycolic acid v aktivátoru) je hydratační krém pro mastnou a problematickou pleť a aktivátor, který díky exfoliaci pleti pomáhá s lepším vstřebáváním a čištěním pleti, recenze tady a tady.
  • Neostrata Oily Skin Solution (8% glycolic acid) je glykolové tonikum, které je opravdu velmi účinné a poměrně agresivní, recenze tady a tady.
  • Neostrata Ultra Smoothing Cream (8% glycolic acid + 2% kyselina citronová) je vyhlazující a rozjasňující krém, který funguje a jeden z mých nejoblíbenějších od Neostraty
  • Neostrata Daytime Smoothing Cream SPF20 (8% glycolic acid + 2% kyselina citronová) je denní verze Ultra Smoothing krému s SPF, zároveň ale stále napomáhá udržovat pleť bez textury a pupínků, recenze obou krémů tady.
  • Sunday Riley Good Genes (7% glycolic acid, v původní verzi, která byla změněna kvůli distribuci v EU, byla lactic acid) krémové sérum zkouším jen chvíli, ale už teď ho miluju, vyhlazuje, rozjasňuje, neucpává mi póry a budím se prostě s hezčí pletí.
  • Pixi Glow Tonic (5% glycolic acid) známé tonikum s mírnými účinky, které moje pleť vekmi dobře snáší, bude tak sedět i citlivé pleti, která potřebuje jemnou exfoliaci, samo o sobě nestačí na větší texturu, ale v kombinaci s dalšími produkty je super, recenze tady a tady
  • Alpha H *Liquid Gold (5% glycolic acid) je můj nejnovější přírůstek a tohle tonikum vypadá jako objev pro mastnou a problematickou pleť, ačkoliv je procenty nastejno s Glow Tonic, vidím znatelné zlepšení pleti, textury i jemnosti, zároveň mi přijde mírně agresivnější, takže s citlivou pletí opatrně, (a není to pleťové mléko, jak je napsáno na webu Sephory, ale klasické tonikum :))




Kyselina mléčná (lactic acid)  je jemnější než kyselina glykolová a doporučuje se jak na pleť s jemnými vráskami, tak na pleť s akné. Kromě peelingových vlastností pleť regeneruje, obnovuje, také pleť rozjasňuje a zmírňuje pigmentové skvrny. Je vhodná pro pleť suchou, normální, smíšenou, možná i mírně citlivou.

produkty:
  • The Ordinary 10% Lactic Acid + HA samotná kyselina mléčná s kyselinou hyaluronovou, přijde mi lehce dráždivější než kyselina mandlová od The Ordinary, ale stále je to spíš jemnější kyselina, vhodná i na sušší pleť, recenze tady.
  • Dermalogica *Rapid Reveal Peel (10% lactic acid + 10% enzymy + další AHA) opravdu velmi silný a velmi účinný peeling na domácí použití, který obsahuje vysoké procento několika různých kyselin a enzymů, takže zaručí vysokou míru exfoliace pleti, její rozjasnění a obnovu a zároveň je jen lehce dráždivé, v mezích normy i pro citlivější pleť.
  • Dermalogica *Biolumin C Serum (lactic acid) je primárně sérum s vitamínem C, nicméně kyselina mléčná je na vyšší příčce ve složení a přesně proto mám tohle sérum neskutečně ráda, viditelně rozjasňuje a viditelně pleť vyhlazuje, navíc je bez olejů a neucpává mi póry, recenze tady.




Kyselina salicylová (salycilic acid) je kyselina ze skupiny BHA, která není rozpustná ve vodě, ale v tucích. Proto je vhodná na mastnou a problematickou pleť se sklony k akné. Dokáže póry čistit zevnitř, nicméně je k tomu potřeba dostatečná koncentrace. Kromě toho má i protizánětlivé účinky a působí v pleti na enzymy, které ovlivňují to, jak moc se vám mastí pleť. Proto je schopná redukovat tvorbu kožního mazu.

produkty:

  • Dermalogica *Clear Start Breakout Clearing Booster (salicylic acid) booster, který přijde po toniku /lotionu na pleť před sérum, nebo krém a které viditelně pomáhá snížit tvorbu pupínků a urychluje jejich hojení, recenze tady.
  • Dermalogica *Multivitamin Thermofoliant (salicylic acid, lactic acid, citric acid) používám asi tři týdny a aspiruje u mě na nejoblíbenější peelingový přípravek vůbec. Obsahuje chemický (kyselinový) i mechanický peeling, má zahřívací konzistenci a po použití je pleť neuvěřitelně jemná, hladká a dokonale čistá. Po několika použitích jsou viditelné výsledky - čistší, zářivější a hladší pleť. Lehce štípe při aplikaci, takže doporučím na normální, až velmi mírně citlivou pleť, nebo až si vaše pleť zvykne na jiné kyseliny.
  • Sunday Riley U.F.O (1,5% salicylic acid) tenhle olejíček mám také jen chvíli, ale velmi jsem si ho oblíbila. Přítomnost kyseliny salicylové je na pleti cítit, po použití štípe, ale jen chvíli, a i když je to olejíček, neucpává mi póry. Naopak během noci vyhlazuje a vypíná pleť a otevírá póry.



Kyselina mandlová (mandelic acid) je kyselina s většími molekulami a ze všech kyselin je nejméně dráždivá. I proto bude skvělá pro citlivou pleť a také pro pleť mastnou a pleť s akné, protože má silné protizánětlivé účinky a také se dokáže, jako kyselina salycilová, dostat do pórů, čistit je zevnitř a regulovat tvorbu kožního mazu. 

produkty:

  • Medik8 *Pore Minimising Tonic (mandelic acid, lactic acid) přesné procento kyselin jsem nedohledala, ale bude to vyšší číslo, protože kyselina mandlová je hned na druhém místě po vodě, tohle tonikum je ale i přesto přijatelně jemné, bude vhodné na mírně citlivou, normální a mastnou pleť, recenze tady.
  • The Ordinary Mandelic Acid + HA 10% - samotná kyselina mandlová s kyselinou hyaluronovou, vhodná ke kombinování, nebo pokud chcete zařadit jen a pouze kyselinu, poměrně silná, pro mírně citlivou pleť.
  • Medik8 Surface Radiance Cleanse (salycilic acid, mandelic acid, lactic acid) jemný, ale velmi účinný cleanser na pleť, recenze tady.
  • Medik8 *Pore Cleanse Gel Intense (salycilic acid, mandelic acid, lactic acid) silnější a účinější verze Surface Radiance Cleanse čistícího gelu, obsahuje vyšší procento kyselin, recenze tady.



Kyselina laktobionová (lactobionic acid) Patří do skupiny PHA,  kyselin s většímy molekulami, které jsou dobře snášené i velmi citlivou pletí. Kromě exfoliace dokáže pleť zklidňovat a zároveň v ní uzamyká hydrataci, takže je vhodná pro pleť suchou, smíšenou a normální.

Kyselina glukonová (gluconic acid) je také ze skupiny PHA, obstará peeling pleti a má mít antioxidační účinky. Jinými slovy, zabraňuje oxidaci, což je předčasné stárnutí buněk pleti vlivem prostředí. Zároveň má také mít antibakteriální účinky. Tahle kyselina bude vhodná pro pleť normální, suchou i citlivou.

produkty:

  • Neostrata Bio-Hydrating Cream (15% PHA gluconolactone) vynikající hydratace, vhodná i na suchou pleť a zároveň šetrná, ale znatelná exfoliace, zlepšení textury pleti a vymizení černých teček, recenze tady
  • Neostrata Ultra Moisturising Face Cream (10% PHA gluconolactone) vynikající krém, který bez podráždění zlepšuje stav pleti, pupínků a zároveň dobře hydratuje, recenze tady


Do tohoto souhrnu jsem se vám snažila vybrat produkty, které kyseliny obsahují, ale ve skutečnosti jsem jich zkoušela ještě mnohem víc. Pokud jsem byla schopná dohledat koncentrace, dopsala jsem vám je za název. Nicméně, složení kosmetiky je komplexní věc a to, jak je produkt ve výsledku dobrý a účinný, neurčuje jen množství obsažené kyseliny, ale i ostatní složky, které podporují jeho funkčnost, nastavují správné pH, zajišťují dostatečnou penetraci do pleti, zajišťují stabilitu účinných složek a tak dále...

Závěrem bych chtěla říct, že kyseliny jsou prudce návykové. :) Jakmile jednou okusíte jejich účinky, za předpokladu, že si správně vyberete, už nikdy nebudete chtít jinak. :) Velkou opatrnost doporučuji lidem s citlivou pletí a také je potřeba následně pleť kvalitně hydratovat. Já jsem si naprosto zamilovala Dermalogica *Skin Smoothing Cream (recenze), který obnovuje lipidovou bariéru, což je přesně ta bariéra, která je kyselinami narušována. Pleť vyhlazuje, hydratuje, nezatěžuje a moje pleť nebývá kvůli kyselinám tak citlivá a podrážděná.


Co vy a kyseliny? :) Znáte, neznáte, milujete? Snažila jsem se pokrýt všechny body, jak jste si přáli na mém Instagramu, v jednom článku, ale pokud budete mít ještě jakékoliv jiné dotazy, napište mi je do komentářů a pokud jich bude víc, mohla bych je zpracovat do dalšího podrobnějšího článku. Jestli je to vůbec možné, ehm. Krásný zbytek dne a těším se zase příště!


*PR vzorky - produkty zaslané k nezávazné recenzi - O mně








15 komentářů:

  1. Skvělý článek, děkuji za něj :) pamatuji si, jak před asi 7 lety přišel velký boom s chemickým peelingem a v salonu jsem ho dělala celý rok i 6 krát denně klientkám :D naštěstí je teď velký výběr značek a koncetrací..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha ha :D rozumím.. Vždycky je něčeho boom, ale zrovna kyseliny a retinol podle mě zůstanou :)

      Vymazat
  2. Perfektní článek, budu číst několikrát, opravdu super, super zpracované a fotky naprostá paráda. Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za skvělý článek, který mi konečně udělal jasno

    OdpovědětVymazat
  4. S kyselinami som začiatočník, veľmi teda ďakujem za vyčerpávajúci článok Lucka! Zatiaľ používam pravidelne 30% AHA + BHA peeling od Revolution Skincare, ktorý má výborný efekt. Ale určite si zaobstarám aj niečo s inými, lebo na moju mastnú pleť vyzerajú byť veľmi vhodné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S Revolution nemám vůbec zkušenost :) Ale fungující kyseliny můžou být podle mě i levné, tak proč ne :)

      Vymazat
  5. A nemá někdo zkušenost, že by se mu po dlouhodobějším používání kyselin začaly dělat zánětlivé pupínky? Četla jsem jednu studii, která to navrhuje, ale ne zcela potvrzuje, tak mě zajímá, jak to doopravdy je. Mně nejdřív 5% Lactid Acid velice vyhovovala, ale po delším používání (zhruba po 3-4 měsících) se mi začaly dělat sice malé, ale zánětlivé pupínky. Žádné změny v péči jsem neudělala, pleť dostatečně hydratuji séry, tak nevím, čím by to mohlo být jiným.
    Budu vděčná za každou zkušenost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bohužel nemám.. Popravdě ani nevím, jak by se to mohlo stát, ale věřím tomu, že může - každá pleť je jiná. Já bych zkusila jinou kyselinu být tebou :)

      Vymazat
  6. Ach jo, článek si čtu asi už po črtvté a nenechám ti tu ani komentář... Promiň, asi se horším věkem :D 1) fakt děkuju za tento článek, čerpám z něj každej den. 2) sama mám od Ordinary právě kyselinu salicylovou a mám ji třeba 14 dní, ale v podstatě už po pár dnech jsem viděla rozdíl. :) Takže jen kdyby někdo chtěl doporučit něco jinýho, doporučuju! Vzala jsem 2% a na to, že jsem citlivka, v pohodě snáším už i každodenní používání. No ale koupila jsem si i Retinol (0,2%) a nevim, jak to teď kombinovat... Rada, Luci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu kyselinu salicylovou od The Ordinary chci taky zkusit :) tak jsem ráda za pozitivní odkaz.. První kyselinu, pak retinol, nevidím problém v jejich kombinaci, možná jen na začátku, nejdřív zkusit jak bude pleť reagovat na retinol a když to bude dobrý, tak to klidně dát postupně na sebe :)

      Vymazat
  7. Výborně napsaný článek.Kyseliny používám různé, vyzkoušela jsem kdeco.Dobré kombinace mají i séra od Paulas Choise (snad to dobře píšu).Momentální zkouším The Ordinary. Ale takhle skvěle napsaný přehled,až odborně , jsem teda u žádné blogerky dosud nečetla.Tleskám����

    OdpovědětVymazat
  8. Zkrátka nejlepší beautyblogerka. 😊

    OdpovědětVymazat
  9. Kyseliny mám rada a používam esenciu Cosrx s AHA kyselinami. Je to veľmi ľahká vodička, ktorá robí pleť dokonalejšou zo dňa na deň. Z BHA mám čistú kyselinu salicylovú od The Ordinary, ale nepríde mi až tak zázračná.

    OdpovědětVymazat