čtvrtek 12. října 2017

O objektivitě recenzí a recenzích luxusní kosmetiky

Už delší dobu jsem si říkala, že by bylo dobré vám napsat něco o tom, jak vzniká můj blog. Jak píšu recenze, jak hodnotím produkty a podle jakých kritérií recenze vůbec vznikají. Myslím, že je to poměrně zajímavé téma jak pro běžné čtenářky, tak i pro jiné blogerky. Doufám, že vás dnešní článek bude bavit a třeba si uděláte představu, jak vlastně blog tvořím já. :)

sz sk blog o kosmetice

Objektivita recenzí na blogu

Často se na blozích setkávám s extrémním relativismem. Obecně totiž nejsem zastáncem recenzí, ve kterých je jedním dechem napsáno, produkt mi vůbec nesedí, ale vám by mohl. Samozřejmě, kosmetika je hodně subjektivní a záleží na mnoha faktorech a kritériích a ty máme nastaveny každý jinak. Blog je prostor pro moji subjektivní recenzi a hodnocení produktů. I když je pravda, že co nesedí mně, může sedět vám, Neobcházím okolo a nerelativizuji vše, co jsem o produktu řekla. Nevěřím, že by jste si nebyli schopni udělat sami vlastní názor. Pokud by to tak nebylo, můžete si rovnou přečíst oficiální popis výrobce a produkt na základě toho koupit, nebo ne.

Nevím jak vy, ale kolikrát jsem si přečetla i negativní, nebo ne příliš pozitivní recenzi, nebo viděla video, a přesto jsem měla chuť si daný produkt koupit. Ať už proto, že mám třeba jiný typ pleti, nebo proto, že zmíněná negativa pro mě nejsou tolik podstatná. Proto se snažím psát recenze poctivě a neříkám jen, jestli je produkt dobrý, nebo špatný, ale jeho vlastnosti se snažím co nejlépe popsat. Jak na pleti vypadá, co dělá, co nedělá, jakou má texturu, jak se mi s ním pracuje, jak dlouho drží a tak dále a pak je už jen na vás, jestli ho budete chtít zkusit také.


Pokud třeba napíšu, že tvářenka je tragická kvůli slabé pigmentaci a obrovským třpytkám a vám slabší pigmentace naopak vyhovuje a třpytky nevadí, třeba se vám zalíbí odstín a stejně si pro ni půjdete. Asi chápete, kam tím mířím. :) Nejde vždy jen napsat, jestli je produkt dobrý, nebo ne, a proto bývají moje recenze delší a podrobnější. Není to proto, že bych chtěla relativizovat, naopak. Chci vám přinést užitečný článek o produktech, nad kterými třeba uvažujete.

Recenze může být objektivní tak z deseti procent. Třeba při popisu, jestli je krém spíš gelový, nebo krémový, jakou má barvu a jestli má kvalitní balení, nebo vám při prvním použití praskne víčko. :) Ale tím veškerá objektivita končí, protože to, jak se krém roztírá, vstřebává, jak mi voní a co na pleti dělá, je už jen a pouze můj subjektivní názor. To je důvod, proč já sama čtu blogy. Chci znát opravdovou uživatelskou zkušenost a subjektivní názory holek, kterým věřím. Nechci jen reklamu a opis toho, co má krém napsáno na obale a závěrečné shrnutí, že je bezva a ať si ho jdu koupit.

nákupy a novinky cz blog

Hodnocení kosmetických produktů

Jak jste si už asi všimli, recenze na pečující kosmetiku přijde většinou ve chvíli, kdy mám produkty víceméně spotřebované, používám je alespoň měsíc, nebo pokud mi vyloženě nesedí a hodlám se produktů zbavit. Recenze dekorativní kosmetiky jsou v tomto ohledu jednodušší, protože nepotřebují tolik času a nečeká se na výsledky měsíce. I tak ale nerecenzuji nic po dvou použitích, protože se mi často stává, že si třeba na první pokus nesedne nový makeup s bází, kterou používám...

Také se nelíčím se každý den, což pochopí všechny maminky s malými dětmi. Prostě na to občas nezbude síla ani čas. Ze dnů, kdy se líčím, musím ještě vyselektovat ty, kdy se potřebuji na makeup spolehnout a vypadat normálně celý den, tudíž omezuji zkoušení nových věcí na minimum. Nikdo nechce přijít na důležitou schůzku/akci s rozteklým makeupem a obtisknutou řasenkou. Pokud to tedy není blogerská schůzka, kde můžete vysvětlit, že zkoušíte nový makeup/bázi,/skincare/řasenku a kolegyně vás soustrastně poplácají po zádech.. :)


Stejně tak je potřeba rozdělit moje hodnocení do dalších několika dní, protože těžko mohu zhodnotit výdrž makeupu, pokud sedím celý den doma a maximálně uvařím a pověsím prádlo. To je srovnatelné s tím, pokud si jdete na šest až osm hodin sednout do klimatizované kanceláře, nebo školní lavice. Já vám ale chci ve svých recenzích říct, jak dlouho mi makeup na pleti vydržel během celého dne. Od osmi ráno, kdy jsme spěchali za doktorkou, až po pozdní odpoledne, kdy jsme v pětadvaceti stupních uběhla po městě se synem deset kilometrů. :) Takovou recenzi podle mě ocení každá vytížená žena, která má třeba fyzicky náročnější práci. Hodně totiž záleží, v jakých podmínkách se kosmetika testuje.

Sezení doma u seriálu, nebo čtyřhodinový telefon s kamarádkou totiž přežije nejspíš jakýkoliv makeup, včetně dětských malovátek. :) Proto se snažím testovat kosmetiku během normálních dní a porovnávám produkty mezi sebou.

recenze kosmetiky blog

Recenze luxusní a drahé kosmetiky

K recenzím a hodnocení mám ještě jeden bod a tím je hodnocení velmi drahé a high end kosmetiky. Od všech produktů bez výjimky chci, aby fungovaly. Je jedno jestli stály sto korun, nebo několik tisíc. U luxusní a velmi drahé kosmetiky mám ovšem vyšší očekávání, hlavně co se týče pohodlnosti, obalu, vůně a tak dále, protože přesně to jsou položky, na kterých se u levnějších produktů šetří. Nebudu v recenzi ubírat body rtěnce za levný plastový obal, ale naopak u drahé rtěnky čekám kvalitní a luxusní balení i design a třeba i zážitek z používání luxusního produktu.

V poslední době jsem si začala všímat, že jsou hodně drahé a high end produkty hodnoceny vlažně právě kvůli jejich ceně. Pokud zůstanu u rtěnek jako příkladu, často slýchám, že rtěnka je sice dobrá, funkční a má hezký obal, ale že za stejnou cenu můžu mít rtěnky dvě nebo tři nějaké parfumérkové (nebo dokonce drogérkové) značky. Já takhle produkty nehodnotím. Rtěnka je prostě pořád jenom rtěnka, v nějakém bodě už nemůže být lepší, protože se jedná o hotový produkt - pokud je příjemná, dobře drží, má kvalitní obal, hezkou vůni, kvalitní ingredience, už není moc co zlepšovat a pokud čekáte, že za vás rtěnka za patnáct set vyluxuje, nebo z vás udělá modelku, určitě budete zklamaní.

český blog o kosmetice

blog o kosmetice

Takhle drahá kosmetika je prostě určena pro zákazníky, kteří upřednostňují luxusní zboží, byť se kvalita už nijak rapidně nemusí zvyšovat/nezvyšuje. Můžete se koupit Škodu Superb a odveze vás z bodu A do bodu B stejně, jako Mercedes třídy S v plné výbavě. Přesto si lidé Mercedesy kupují a stejně tak je tomu u luxusní kosmetiky. Pokud nejste cílovka high endu, není na tom vůbec nic špatného. Je pak ale zbytečné ohodnotit kosmetiku jako dobrou, ale za jejíž cenu se dají podobné produkty levnějších značek koupit ve větším množství. Těžko byste šli vyměnit vaše dva Mercedesy za čtyři Škodovky. :-)

Pro někoho jsou high end produkty moc drahé a neocení přidanou hodnotu právě toho faktu, že vlastní luxusní kousek se jménem značky, což je naprosto v pořádku. Já to ocenit dovedu a tak nebudu říkat, že rtěnka Tom Ford je sice krásná, ale stejnou službu mi udělají rtěnky Rimmel, které stojí méně a tak si už rtěnku Tom Ford nekoupím. Naopak. Koupím si ji znovu a budu z ní mít radost, protože mám ráda luxusní a funkční kousky a nevidím na tom nic špatného. Stejně tak nebudu psát špatnou recenzi jen proto, že je to kvalitní rtěnka, jen stojí víc, než je obvyklé. Co je už drahé, je totiž na každém z nás. Kdyby ovšem high end produkty nestály za nic, věřte, že se to v článcích dozvíte stejně jako u těch levnějších- a vlastně už i dozvěděli. Viz články o produktech, které mě zklamaly, tady.

české blogy o kosmetice

Jsem ráda, že jsem pro vás tento článek napsala a doufám, že vám bude k užitku a že budete vědět, co a proč se v mým recenzích dozvídáte. Jak hodnotím kosmetiku a jak jsem ke svým závěrům vůbec došla. Moc vám děkuji, že jste dočetli až sem! V tomto duchu mám již nachystaný článek i o tom, jak přistupuji ke spolupracím, placeným článkům a podle čeho je vybírám a na ten se můžete těšit zase příště. :) Budu ráda, když mi do komentářů napíšete cokoliv, co se týká recenzí a hodnocení produktů, co vám v recenzích obecně (nejen u mě) chybí a v čem by recenze pro vás mohly být lepší! L.

26 komentářů:

  1. Dobrý den, mám ráda Vaše recenze, máte krásné fotky a souhlasím s názory na "dražší" kosmetiku. Jediné, co mi trošku trhá oči je to, že Vámi použitý font písma neumí korektně znaky s háčkem a tak jsou odlišné od ostatních. Chtělo by to změnit na font, který "umí češtinu". Snad jsem Vás neurazila. Přeji hodně štěstí a těším se na další články od Vás. Gabriela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V první řadě moc děkuji za pochvalu :-) jsem ráda, že se články líbí! A k tomu fontu - není možné, že jiný font máte nastavený v prohlížeči nebo telefonu vy? Já totiž používám font na webovou verzi, i tu mobilní, který české znaky podporuje :-) takže to vlastně ani nemohu opravit. Pro jistotu jsem to zkontrolovala a na telefonu, tabletu i notebooku mám text v pořádku, včetně podpory háčků a čárek :-) i tak ale děkuji, určitě jsem ráda, pokud mě někdo upozorní na chyby, abych je mohla opravit.

      Vymazat
    2. Taky se mi písmenka s háčky zobrazují jinak, mám poslední Windows, všechny updaty a na ostatních blozích se mi to neděje.
      Blog čtu stejně ráda, ale tahle maličkost je trochu nepříjemná.

      Vymazat
    3. Eli díky, tak jsem to celé změnila, sice je mi líto toho hezčího fontu, ale samozřejmě je potřeba, aby se články dobře četly. Použila jsem Arial, což je jeden z nejběžnějších fontů a měl by fungovat u všech :) Snad už je to teď v pořádku. :) A díky za upozornění!

      Vymazat
  2. Skvěle napsané. Já luxusní kosmetiku nevlastním a popravde po tom ani netouzim, stačí mi levné produkty se kterými si vystačím. A ač me z toho malo co někdy zaujme tak o ní rada ctu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ä to je přesně to, o čem jsem psala :) Někdo na luxusní kosmetiku nemá a někdo má a třeba ji vůbec nechce a přijde mu to jako vyhozené peníze. A někdo naopak rád něco pěkného pořídí a všechny tyhle varianty jsou naprosto v pořádku :)

      Vymazat
  3. Takže ta luxusní rtěnka za mě vážně nevyluxuje? No tak to je v háji :D....Já musím říct, že luxusní kosmetice přicházím na chuť. Člověk má už jen radost z toho koukat na ten luxusní obal. Jak je to vše v krabičce, s návodem. Vymazlený. Naleštěný, perfektně gravírovaný logo atp. Už jen samotné používání produktu přináší uplně jiný zážitek. Jinak o té objektivitě - naprosto souhlasím. Pokud jde někdo číst recenzi a čeká objektivní náhled, tak je to špatné. Recenze jsou vždy subjektivním názorem autora. A s tím by to čtenáři měli číst. Samozřejmě já vždy poukážu na typ své pleti. To mi přijde velmi důležité hlavně při recenzi pečující kosmetiky. Ať je hned jasno, na "čem" to testuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele nevyluxuje... mám jich dost a pořád to musím dělat já. :D A jinak naprostý souhlas! Ty obaly a ten zážitek tam prostě je, pokud jsi na to nastavená, takže si ho můžeš užít. To u rtěnky za stovku budeš mít těžko :), čímž neříkám, že je špatná, ale zážitek tak není podle mě :)

      Vymazat
  4. A my jsme rády, že jsme si tak povedený článek mohly přečíst!!!😘👍

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný článek a mám to naprosto stejně, jen když koupím něco dražšího očekávám trochu víc, třeba rychlejší účinnost u pečující kosmetiky, nebo hlubší účinky. U makeupů očekávám, že vše co slibují tak bude a pokud ne asi jsem trochu kritičtější než u levných věcí, u nich moc neočekávám,i když naopak některé mě mile překvapí. Naprosto s tebou souhlasím ve všech bodech a závidím , že máš talent pro tak úchvatné fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, od těch hodně drahých věcí čekám, že budou fungovat do puntíku přesně tak, jak slibují. Ne vždy je to pravda samozřejmě a pak máme o čem psát v článcích s produkty, které nás zklamaly. :) Je pravda, že já jsem při psaní článku uvažovala hlavně nad dekorativní kosmetikou, takže máš naprostou pravdu, zrovna u skincare čekám opravdu lepší výsledky a mám vyšší nároky. :)

      Vymazat
    2. a děkuji!! :) Je to z části talent a z části hromada času, kterou tomu věnuji. ;-)

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, že jsi svůj komentář smazala! Byla to vynikající otázka a taky dobré zamyšlení :-)

      Vymazat
    2. Luci, když jsi (na tebe) dlouho neodpovídala, tak jsem se lekla, že ti moje otázka nebyla příjemná a raději jsem ji tedy smazala. Třeba mi na ni odpovis v nějakém tvém článku. 😀

      Vymazat
    3. No ono to vypadá, že mám spoustu času, protože mám články napsané dopředu, ale opak je pravdou. Dvě děti jsou síla :-)) takže nám skluz i s komentáři, respektive s odpovědí na ně. Ale všechno čtu a o článku popřemýšlím :-))

      Vymazat
    4. S tím časem ti rozumím. Sama mám dvě děti, necelé dva roky po sobě. 😩😀

      Vymazat
  7. Skvěle napsaný článek a krasne fotky. Bohužel musím říct, že nekdy je opravdu velky problem doporucit drazsi a luxusnejsi kosmetiku napr. v peci o plet. Pracuji v kosmetickem salonu, kde kremy zacinaji na 1500 Kc a doporucit ho klientce je nekdy velky orisek ��. Kdyz se pote zepta na cenu, tak mi vetsinou odpovi, ze si radeji koupi krem Nivea a ten jim udela stejnou sluzbu a jeste usetri��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím naprosto souhlasím. Ono doporučovat méně známou značku, která stojí přes tisíc je těžké, i tady na blogu. Mám pocit, že to lidi nebaví. Ale když si za čtyři tisíce koupím Guerlain pudr, tak už to problém není. :-) S tou niveou jsi pobavila :-)

      Vymazat
  8. Krásny, podnetný a pravdivý článok. A ako vidím, zainteresovala si do neho aj manžela :))).
    A súhlasím, tiež mám iné kritériá na HE produkt a iné na drogérku a používam aj aj, podľa potreby, preferencií a občas aj podľa nálady.
    Faktom ale je, že v prípade niektorých produktov, napr. rúž, maskara, makeup už používam takmer výlučne len HE, pretože som s nimi maximálne spokojná a neplánujem riskovať, že mi produkt nižšej ceny z drogérky neurobí to čo potrebujem a očakávam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :-) Také používám i věci z drogerie, ale rozhodně z toho nemám takový požitek, jako když vezmu do ruky Meteoritky a drahý huňatý štětec. A když na to jsou prostředky a člověku to udělá radost, nevidím jediný důvod, proč si nedopřát :-)

      Vymazat
  9. Bylo by fajn, kdyby vyluxovaly ... Ne vážně. Moc děkuju za tento článek.Máš pravdu, některé recenze jsou o ničem a asi to bude i tím, že se dotyčné bojí, že kdyby byly kritičtější, tak už s nimi firmy nebudou chtít spolupracovat. Co se týče High endu, musím souhlasit, že tam je ten přidaný plus v tom zážitku. Když jsem do nedávna pracovala v parfumerii a měla možnost vyzkoušet spoustu high end kosmetiky, nějak jsem si z ní nesedla na zadek. Přiznám se, že mám dost kousků high endu v kitu, ale ne proto, že by byly tak super, ale jen kvůli náročnějším klientkám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk si zvykne na všechno a pořád mu to zvedá laťku :-) taky bych se asi drahé kosmetiky přejedla, kdybych pracovala v parfumerii... :-) a s tím kitem to chápu, já druhou stranu, kdybych jako klientka zaplatila několik tisíc za zkoušku a pak samotné líčení, asi bych nechtěla, aby mě líčil někdo s kitem složeným jenom z NYX produktů. Nehledě třeba na složení těch produktů. :-)

      Vymazat
  10. Skvělý článek :) Přesně jak zmiňuješ na začátku, recenze má být zcela subjektivní ale upřímná, a ačkoliv i já občas do článků píšu to, že co nesedí mě může sedět ostatním a vice versa, protože mi přijde, že mě lidi často nařknou právě z toho, že když jim produkt neseděl a mě jo, že je recenze na nic, takže se tím tak trošku "kryju", protože někteří nemají všech deset pohromadě a třeba si to neuvědomují. Jinak naprosto skvěle výstižný článek, moc se mi u tebe líbí tento typ článků, strašně poutavě píšeš! Tomu se říká přirozený talent :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tě úplně chápu :))) Vždycky když píšu, že mi něco nesedlo, dost lidí se ozve, že je to jejich oblíbený produkt... A to i přes to, že v každém takovém článku píšu, že pokud ty produkty někdo má rád, je to naprosto v pořádku a že mně subjektivně prostě nesedly a je to jen můj názor :))) A děkuji Nikol, to jsem moc ráda, pochvaly na psaní nedostávám zas tak často :)

      Vymazat