čtvrtek 16. března 2017

Jak mít hezké fotky na blog i Instagram

Ačkoliv se nepovažuji za tu nejpovolanější osobu, jedna z věcí, kterou mi chválí snad úplně každý (kdo není profesionální fotograf :)) jsou moje fotky. Jak tady na blogu, tak hlavně na Instagramu. A když jsem se vás před nějakou dobou ptala, jestli byste rádi článek o tom jak svoje fotky fotím já, ohlas byl několikanásobně větší, než jsem čekala.


Nejsem profesionální fotograf a ani se za něj nepovažuji, to jen hned tak na úvod, aby nedošlo k omylu. :) Technické detaily tedy ode mně moc čekat nemůžete, ale to co vím, o to se s vámi ráda podělím. Nejsem ten typ, co začíná od prostředku, v dnešním článku to tedy vezmu hlavně obecně a víc zeširoka a když budete chtít, příště to může být třeba článek na kompozici fotek, nebo jak vyfotit hezkou flat lay fotku. :) Fotky v dnešním článku nejsou v některých případech upravované v žádném programu, abych vám mohla ukázat nastavení foťáku v akci, samozřejmě kromě vložených šipek a textu. ;-)

Světlo

Světlo je pro mě nejproblematičtější bod focení. Ze začátku mé blogové kariéry jsem ho moc neřešila a taky to podle toho vypadalo. Což byla chyba a teď už to vím. Když mluvím o světle, mám na mysli světlo sluneční, přirozené. Pokud nejste profík, což nejspíš nejste, když čtete můj článek ;-), vyvarujte se focení na světle umělém za každou cenu. Nikdy se vám nepovede mít tak pěknou fotku, jak byste chtěli. Snažte se fotit někde u okna, když zrovna není venku zataženo. Mnoho fotografů nedoporučuje ani přímé sluneční světlo, protože dělá velmi tvrdé a ostré stíny. Někdy se to nehodí, ale pokud je to váš umělecký záměr, na některých fotkách to může vypadat pěkně. Nejlepší moment na focení je, když vám slunce nesvítí přímo do okna, u kterého fotíte, ale zároveň je hodně slunečný den. Nové foťáky a zrcadlovky už si samozřejmě poradí i s horšími světelnými podmínkami, ale se zrcadlovkou jsem nezačínala a také si nemyslím, že ji každý dokáže správně použít. :)


Se světlem vám pomůže také ringlight nebo softbox/reflektor. Mají teplotu záření stejnou, nebo podobnou dennímu světlu, takže vám na rozdíl od zářivek, nebo žárovek neudělají fotky ošklivě žluté. Já mám doma softboxy dva a ze začátku jsem je nadšeně používala. Poslední dobou mi ale přijde, že výsledné fotky prostě nejsou tak hezké, jako když mám štěstí a fotím za perfektního denního světla. Důležitou zmínkou je také to, že když máte menší prostor a softboxy blízko foceným předmětům, odráží se v lesklých plochách. To také můžete vidět na některých mých fotkách. Ještě jsem se nerozhodla, jak moc mi to vadí, když fotím jen kosmetiku, ale pokud chci mít fotky co nejhezčí, asi by mi to vadit mělo. Další nevýhodou je, že umělá světla vytvářejí nepřirozený lesk na předmětech a když se to dobře neumí, je to vidět. Na druhou stranu, už kolikrát mě (a i vás :)) softboxy zachránily, protože když je v zimě tři týdny permanentně zataženo, na blog bych vám bez nich asi nevyfotila nic. :)

Co používám na focení:
digitální zrcadlovka
objektiv 50 mm f/1,4, (levnější varianta)
objektiv 75-300 mm
objektiv 18-55 mm



Pozadí a podklad

Jakmile jsem se rozhodla, kde budu fotit, bylo důležité, na čem budu fotit. Ze začátku jsem si vystačila s bílou deskou stolu, následně jsem si další dvě bílé desky koupila, abych měla větší plochu. Jako velkou výhodu desek také vidím to, že si případně můžete položit na zem pod okno/balkonové dveře a můžete tak fotit dokonalé flat lay fotky. Osobně si myslím (a určitě nejen já) že bílé pozadí je klasika, se kterou nic nepokazíte. Hodně trendy bylo a možná vlastně asi ještě je, také mramorované pozadí/podklad a na to stačí prostě obyčejná samolepicí tapeta za pár korun, kterou můžete používat samostatně, nebo si ji nalepit na zadní stranu bílé desky, jako to mám já. Jako pozadí skvěle slouží bílá zeď, kterou má většina z nás doma a pro případ že ji nemáte, postačí velký arch bílého papíru, nebo další deska, kterou postavíte kolmo k podkladu.

Jako podklad/pozadí bych rozhodně nepoužívala vyšívanou utěrku po babičce, starý okrový koberec, ani oloupané lino. Bez urážky, také jsem si tím prošla. :) Pokud máte doma krásnou kamennou podlahu, mramorovou kuchyňskou linku, nebo na zahradě chic laťkový stůl, neváhala bych je použít, dají se s nimi vykouzlit nádherné stylové fotky. Jako základ a hlavně pro začátečníky bych se držela bílé a bílé. 


Dekorace

Upřímně jsem nečekala, že k několika skříňkám a šuplíkům plným kosmetiky se přidá ještě další skříňka s dekoracemi na focení. Rozhodně si nemyslím, že je toho potřeba mnoho. U mě to začalo košíčkem, pak z toho byl koš a nakonec mám doma hromadu harampádí a dokonce i živé(!) kytky. :) Živé, ehm.. :) Produktem položeným na čistě bílém podkladu určitě nic nezkazíte, ale také si myslím, že tím ani nikoho neohromíte. A přesně v tu chvíli přicházejí na řadu různé dekorace. Můžete použít v podstatě cokoliv, co máte doma. Knížky, časopisy, vázy, květiny, těžítka, řetízky, prstýnky, šály, chlupaté přehozy, misky, hrnečky... Můžete použít v podstatě opravdu cokoliv, jen bych se snažila držet následujícího bodu.

Dekorace by k sobě měly s produktem tématicky ladit, pokud jistá míra kontroverze není uměleckým závěrem. Asi by nikdo nepochopil, proč jsem na flat lay fotku s kosmetikou přidala švihadlo, činku, nebo kalkulačku, nebo proč mám vedle rtěnky za patnáct set utopence. A ano, i takové výtvory na fotkách ostatních jsou na Instagramu docela běžné a já je nechápu. Jinými slovy, dekorace by měly být víceméně vkusné. A pár takových doma určitě najde každý.



Kvalita fotografie

Nebudu vám tvrdit, že moje fotky jsou bůhvíjak kvalitní. Na většině z nich je šum, občas mám problém se zaostřením a díky focení bez stativu je také většina fotek solidně rozmazaná. To ovšem neznamená, že se nesnažím mít fotky co nejkvalitnější. Osobně si nemyslím, že je potřeba mít na kosmetickém blogu, který píšu pro zábavu, fotky nejvyšší kvality - superostré, bez šumu, bez chybiček. Také si ale nemyslím, že je v pořádku to odfláknout a myslet si, že to nikdo nepozná. Pozná, nebo minimálně já si toho všímám. Takže se vždy snažím, co mi moje amatérské zkušenosti umožňují, mít fotky co nejlepší. Je pravda, že po nahrání na Instagram kvalita fotky upadá ještě víc, o to víc se ale musím snažit.

Pokud fotíte jen telefonem, asi vám nic moc neporadím. Pokud ovšem máte zrcadlovku, pár věcí jsem se za poslední tři měsíce naučila. Mnohokrát jsem slyšela, že to není o foťáku, ale o fotografovi a já vám něco povím, vůbec s tím nesouhlasím, Jakmile jsem po tři čtvrtě roce focení na deset let starý kompakt vzala do ruky zrcadlovku, najednou jsem měla fotky o sto procent lepší. Nenechala jsem se vyděsit ani manuálním režimem, o kterém se vyprávějí hororové příběhy.


Nastavení foťáku/zrcadlovky

Na foťáku nastavuji pouze tři parametry při focení na manuální režim. Clonu, rychlost uzávěrky a ISO, což je citlivost na světlo. A to mi jako amatérovi, který fotí na Instagram a blog, naprosto stačí. Pokud tedy chcete světlé a ostré fotky, bude stačit nastavit si tyto tři hodnoty podle vašich požadavků.

ISO - čím je ISO větší, tím vyšší je citlivost na světlo a čím je foťák citlivější na světlo, tím víc ho pojme a tím světlejší je fotka. A světlá fotka je to, po čem toužím. :) Problémem ISO je to, že čím je vyšší, tím máte na fotkách víc šumu, já se snažím držet čísla 400 a méně. 400 používám během dnů. kdy je pod mrakem a slunce je zcela schované - což byl případ dnešních ukázkových fotek s nastavením. Mám zkušenost, že s mým foťákem (Canon EOS 700D, objektiv EFS 18-55mm) ISO 400 nedělá na fotkách v počítači viditelný šum. Čím lepší foťák, tím lepší zvládání vyššího ISO. Problém s vysokým číslem ISO by nastal ve chvíli, kdybyste si fotky chtěli vytisknout ve velkých rozměrech.

Clona - je v podstatě záclona přes čočku, čím je clonové číslo větší, tím je větší závěs a tím je více zakrytá čočka - tím méně světla se tam dostane, Clonové číslo je označené jako f. Také platí, že čím menší je clonové číslo, tím rozmazanější pozadí a popředí dostanete.

Rychlost závěrky - udává čas, za který se fotka vyfotí. Čím rychlejší čas uzávěrky, tím rychleji se fotka vyfotí a tím se zmrazí pohyb předmětu a například běžící pes nebude rozmazaný. Já sice nefotím psy, ale fotím zrcadlovkou v ruce a ruka se mi třese. :) Což jinými slovy znamená, že když dám čas uzávěrky na jednu vteřinu, za tu jednu vteřinu se mi určitě pohne ruka s foťákem a fotka bude rozmazaná. Také pletí, že čím delší (pomalejší) čas, tím světlejší fotka a tím je foťák citlivější na sebemenší pohyb. Dlouhé expozice (dlouhý čas uzávěrky) je tedy dobré používat se stativem.







Aby to nebyly jen naučené poučky, prozradím vám i svoje obvyklé nastavení foťáku (ukázka nahoře). Když fotím přímo z ruky a nemám foťák ani ruku položenou nebo opřenou, u rychlosti závěrky se snažím mít co nejmenší číslo, aby fotky nebyly rozmazané. Když mám výborné světlo je to 1/200 a když mám velmi špatné světlo je to zhruba 1/100. Podle světla se rozhoduji proto, že čím rychleji se fotka vyfotí, tím méně světla pojme a tím tmavší je fotka. Když mám foťák na stativu, což bývá jen výjimečně, držím se okolo čísla 1/30 až 1/60 - což se dá také velmi dobře použít v horších světelných podmínkách. Rozsah clony je dán vaším objektivem, při největším zazoomování/přiblížení se dostanu na světelnost f 5/6, a při mírném oddálení na f 5 (při největším oddálení 3,5). Čím vyšší je clonové číslo, tím tmavší fotka a tím méně rozmazané pozadí. Protože fotím kosmetiku zblízka, mám vždy zazoomováno na makro (50mm) - největší přiblížení a tím se mi zvedá minimální clonové číslo. Oddálení zoomem s sebou nese další riziko (viz dole). ISO, jak už jsem psala, je citlivost na světlo a čím vyšší je, tím světlejší fotky dostanete a tím víc šumu na fotkách máte. Důležité je najít balanc všech tří hodnot podle vašich schopností, schopností vašeho foťáku a dané situace, během které fotíte.

A poslední samostatný bod, který mě osobně dráždí ještě víc než rozmazané fotky focené pod žárovkou v obýváku na okrovém koberci, souvisí se zoomem objektivu. Většina foťáků disponuje nějakým zoomem, kdy při otočení na minimální vzdálenost fotíte makro fotku, to je hodně přiblíženou a tak fotím v devadesáti procentech případů já. A když chci vyfotit něco většího, udělám krok vzad. Neotáčím zoomem a neoddaluji fotku samotným foťákem. A proč je to tak důležité? Ve chvíli, kdy oddálíte fotku zoomem a zároveň fotíte zblízka, po stranách se vám fotka roztáhne/zdeformuje. Jestli jste si doteď mysleli, že si toho nikdo nevšímá, tak já ano a vypadá to strašně. :)



V dnešním článku jsem tedy probrala vše, co si myslím, že je nutné vědět jako úplný základ a vy mi dejte vědět, co byste chtěli příště. :) Obecnou kompozici a aranžování, úpravu v fotek, nebo třeba jak fotím flat lay fotky (nebo cokoliv jiného). Jaké fotografické nešvary nemáte rádi vy a co je pro vás největší oříšek při focení? :) L.

27 komentářů:

  1. Ježiši, toto je pre mňa zem neoraná a viac ako polku článku som nerozumela čo píšeš, a to mám vynikajúce vzdelanie, i keď ej evidentné, že orientované úplne iným smerom než píšeš ty :))).
    V každom prípade, dočítala som do konca, rozšírila si obzory, popozerala fotky.
    Áno, máš krásne fotky vo svojich článkoch. Áno, veľmi sa mi páčia. A áno, väčší dôraz kladiem na hmotu, t.j. obsah Tvojich článkov, ktorý považujem , aspoň pre seba, za väčší prínos.
    Ďakujem za možnosť nakuknúť pod pokrievku. Netušila som, ani zďaleka, že je to také umenie vyrobiť kvalitnú fotku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Pobavila jsi mě, ale přesně to samé mi říká i moje kamarádka, která mé články čte i přesto, že se moc o kosmetiku nezajímá - prý většinou půlku článku nechápe a většinou ani nerozumí samotnému názvu článku :)

      Jasně, tohle asi nebyl článek tak úplně pro běžné čtenářky, ale slíbila jsem ho na Instagramu a byl o něj poměrně velký zájem. A ano, aniž bych se chtěla cítit jako chudinka, focení je pro mě spousta práce a to samé i následná úprava fotek, ale snažím se mít hezký blog jak po stránce estetické, tak po stránce informační :)

      Vymazat
  2. Ďakujem za článok, určite na úprave a príprave fotiek viac popracujem.

    OdpovědětVymazat
  3. Vedle rtěnky utopenci?? To bych chtěla fakt vidět. :D A myslím, že mě ty odlesky a odrazy nevadí. Vypadá to, jako by to bylo focené u okna, kde svítí sluníčko nic víc. :) Akorát mě trochu štve (i na mých fotkách), že když použiju čistě sněhově bílé pozadí, tak na fotkách pak stejně vypadá spíš šedě.

    Piosek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak s tím utopencem to byl trochu eufemismus, ale co si budeme povídat, některé fotky od toho nemají daleko. Nic proti ničemu, každé zboží má svého kupce :) A s tím pozadím, to je i můj problém, ono by to v ideálním světě chtělo fotit na foto stole, který si podsvítíš zezadu a zespodu, ale já to řeším tak, že nastavím světla směrem na zeď, nejen na produkty, trochu to pomůže a zbytek doladím v postprodukci :)

      Vymazat
  4. Super užitečný článek, máš opravdu krásné fotky, budu se snažit na tom trošku zamakat :-)

    OdpovědětVymazat
  5. nejhorší "nešvar" je pro mě zima a tma už ve tři odpoledne, to se pak nedá vůbec fotit. A další věci, která mi upřímně strašně vadí na fotkách jsou : přeplácanost ( jsem pro: keep it simple) a v těsném závěsu jsou umělé, odrostlé nehty na fotkách...u holek, které si říkají beauty blogerky mi to příjde jako trošku faux-paus ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvíš mi z duše, celodenní šero a tma už ve tři je prokletí :) A s těmi nehty s tebou souhlasím, sama mám umělé a když je mám odrostlé, snažím se aby na fotkách aspoň nebyly vidět :D

      Vymazat
    2. Musím taky 100% souhlasit :).

      Vymazat
  6. skvelý užitočný článok :) ono je to aj praxou a štýlom pokus-omyl :D aspoň teda v mojom prípade...že vychytám časom, čo ako treba fotiť :) ale ty máš na svojom blogu jedny z najkrajších fotiek, ktoré si rada pozriem :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Já také fotím stylem pokus omyl a to co jsem se tím zatím naučila jsem vám sepsala sem, tak snad to někomu k něčemu bude :)

      Vymazat
  7. Tak to je skvělý článek! Děkuji za tipy!!
    Mr. Kev

    OdpovědětVymazat
  8. Já už si jedu pár let metodu pokus-omyl a ono to docela vychází :D Nerozumím ISU, cloně a závěrce o nic víc než ty, ale už tak nějak vím, jak si to mám nastavit, abych vyfotila pěknou fotku. Já bych ocenila jak tipy na aranžování, tak i na flatlay fotky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já touhle metodou jedu od začátku až doteď, ale to co jsem se naučila jsem se vám pokusila sepsat v tomhle článku, je to hodně basic pro někoho, kdo už má blog roky, ale i já jsem začínala a nikdo mi tohle neřekl, takže to třeba někomu pomůže :) Aranžování a flat lay mám určitě v plánu :)

      Vymazat
  9. Super článek! Já většinou si hraju s nastavením zrcadlovky a fotím, dokud se mi nezdá, že je fotka okay. Víceméně to stojí pořád za prd, protože nemám extra dobrý objektiv a moje schopnosti jsou velmi omezené, ale občas z toho vyjde i pěkná fotka, i když občas se prostě nedají některé věci vyfotit tak, jak bych si představovala, proto obdivuju tvoje fotky, všechny vypadají profesionálně, a i když třeba profi nejsou, v mých očích to vypadá jak fotky prostě od nějakýho zkušenýho fotografa :D ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli si kočko myslíš, že já nemám ošklivé a nepovedené fotky tak se pleteš, já jen hodně selektuji a vybírám nejlepší z nejlepších a teprve to upravuji a ukazuji na blogu :D Já fotila na deset let starý kompakt, takže vím, o čem mluvíš, když není dobrá technika, dobrou fotku z toho vykouzlí jen profík, což my nejsme :D Ale i tak ti děkuji za velikou pochvalu :))

      Vymazat
  10. Děkuji za super článek. Tvoje fotky tady i na instagramu a celkově vzhled blogu mě velmi baví! Samozřejmě i obsah je skvělý :-) Zatím fotím na mobil, ale některé fotky jsou fakt otřes. Těším se, až pořídím kvalitní foťák a naučím se lépe fotit... Jen tak dál, Tvé fotky jsou pastva pro oči ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě velmi těší, že se článek líbí a že třeba někomu i pomůže :)) Takže ti moc děkuji a snad ti to opravdu k něčemu bude :) A držím palce s focením :)

      Vymazat
  11. Výborný článok, krásne fotky, vyskúšam :)
    saveonbeauty

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělý článek, který popisuje přesně, co jsem potřebovala vědět. Já jsem to často fotila pouze tak, že jsem bez žádné přípravy udělal fotky a pak jsem je strašně dlouho upravovala ve Photoshopu. Zkusím to i takto a třeba mi to zabere méně času, jelikož tak strávím nad úpravou fotek snad více času než u psaní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nacvičíš, tu přípravu a půjde to hned, nebudeš nad tím trávit x hodin, to nedělám ani já, na to není čas :)

      Vymazat
  13. Úžasný článek. Už jsem si z něj sepsala poznámky. Jasně a srozumitelně popsáno, super příklad i s fotkami s konkrétním nastavením. Mohu poprosit, kde jsi koupila tu desku, kterou v článku zmiňuješ? Děkuji za tip!

    Měj se krásně!
    Silvi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc ti děkuji za pochvaly, jsem ráda, že je článek užitečný! Ta deska je u Ikea, je to takový ten vršek nějakého stolu :)

      Vymazat
  14. Teď už konečně vím, co ta všechna čísla v mém foťáku znamenají :-D. Mimochodem máš opravdu nádherný blog. :-)

    OdpovědětVymazat