čtvrtek 18. května 2017

Jak čistit štětce na makeup || Spot Cleaning

Péče o štětce je velmi důležitá, jak z hygienického hlediska, tak také proto, aby nám co nejdéle vydržely a měli jsem z nich co nejdelší dobu užitek. V dnešním článku vám tedy ukážu, jak o štětce pečuji já a co k tomu nejradši používám a jakou metodu čištění preferuji a hlavně proč.


Než začneme, na úvod bych ráda dodala ještě pár věcí. Na internetu, u blogerek i youtuberek můžete vidět stovky návodů, jak na čištění štětců a stejně tak stovky přípravků, které se k tomuto účelu využívají. A tak se občas stane, že se rozšíří, podle mého subjektivního názoru, nějaká hloupost, která vůbec nedává smysl, a proto vám dnes chci ukázat jak štětce čistím já a hlavně proč zrovna takhle. A protože jsem se rozepsala víc, než je zdrávo :), rozdělila jsem článek do dvou částí a o deep cleaning štětců vám napíšu zase příště (článek).

Jak často čistit štětce?

Štětce na makeup, nebo korektor myji většinou po každém použití. Samozřejmě ne ihned po použití, tolik času asi nikdo z nás nemá :) Pokud makeup do pleti opravdu důkladně zapracováváte, nevyhnete se tomu, že se makeup nebo korektor dostanou hluboko do štětce, štětiny se slepí, ztvrdnou a štětec pak stejně ani neplní svůj účel, proto používám na nanášení makeupu a korektoru při každém líčení čistý štětec. Štětce na pudrové produkty myji pravidelně zhruba každý týden a doporučuji to všem s citlivou pletí, nebo se sklony k akné. Štětce na oči mi nevadí používat víckrát za sebou, ale i tak je myji pokaždé, když čistím štětce na pleť, takže také zhruba jednou týdně. Je ale potřeba dodat, že štětců mám poměrně velké množství a tak si většinou vybírám ty čisté, nicméně použít dva dny po sobě stejný štětec na oči, rozjasňovač nebo tvářenku mi přijde v pořádku.

Ačkoliv se o dražších štětcích z přírodního chlupu říká, že by se neměly mýt příliš často, rozhodně nedoporučuji nemýt je třeba měsíc. Syntetickému chlupu podle mě nevadí ani častější mytí a záleží už jen na tom, jak moc máte citlivou pleť a jestli používáte daný štětec na pudrové, nebo na krémové/tekuté produkty. A na závěr bych chtěla dodat, že hygiena a starost o vaši pleť by měla být přednější, než starost, jestli vám ze štětce vypadne chlup. ;)


Spot Cleaning - rychlé čištění 

K mému podivu velmi oblíbená metoda čištění štětců, kdy na štětec nastříkáte (nebo ho namočíte) do speciálního brush cleaneru a štětec pak následně otíráte do starého ručníku, nebo utěrky. Většina těchto čističů je na bázi alkoholu, který rychle vysychá, takže vám rychle uschne i štětec a navíc alkoholem dezinfikujete.

Troufnu si tvrdit, že jsem těchto sprejů na čištění štětců vyzkoušela poměrně dost, jak ty levné (MUR, Ebelin...), tak ty dražší (MAC, BeautySoClean...) a ani jeden si mě vyloženě nezískal. Respektive dávám stále přednost čištění klasickému s vodou a má to hned čtyři důvody.

1) Ať si každý říká co chce, čističe ve spreji moje štětce vysušují. Není to vidět po jednom nebo dvou použitích, ale při dlouhodobém čištění štětců alkoholem, nebo nějakou podobnou tekutinou k vysušování prostě dojde a nikdo mě nepřesvědčí, že voda a (hydratační) mýdlo vysušuje víc, než alkohol. :) Při dlouhodobějším čištění tímto způsobem je také potřeba si uvědomit, že štětec nejenom vysušujeme, ale také otíráme o poměrně hrubou látku a tak si často všímám, že ze štětců s přírodním chlupem odletuje velké množství miniaturních kousků chlupu, což se rozhodně při mytí vodou neděje v takovém množství. 
2) Čističe na štětce ve spreji často obsahují složky, které moji pleť dráždí, ať už alkohol, nebo hlavně parfemaci, případně jiné složky (složení nerozumím). Často se mi stávalo, hlavně u štětců na oči, že jsem během líčení začala šíleně slzet a otekly mi oči a velmi dlouho trvalo, než mi došlo, že to není kosmetikou, ale právě čistými štětci. Konkrétně jsem to zaznamenala u MUR spreje a mírně i u spreje Ebelin.
3) Štětce tímto způsobem rozhodně nevyčistíte zcela a kompletně. A pokud mi nevěříte a štětce čistíte pouze takto, zkuste se u vašeho flat topu, nebo jiného hustého štětce podívat mezi štětiny, případně takto vyčištěný štětec zkuste umýt po vodou. 
4) Ještě jsem nenašla čistič na štětce, který by si poradil s dvakrát použitým flat top kabuki štětcem, se kterým jsem nanášela makeup nebo roztírala korektor. Bohužel mám na čistotu štětců poměrně vysoké nároky a chlup štětce by měl být kompletně čistý, bez fleků a stainů.





Tento typ čištění rozhodně neodsuzuji a sama takto štětce občas čistím, jen jsem chtěla objasnit, že to nepovažuji za dlouhodobě dostatečné řešení a pokud řešíte, jak dlouho vám má štětec vydržet, doporučila bych tímto způsobem mýt hlavně syntetické štětce a o ty s přírodním chlupem pečovat o něco jemněji. Posledním malým tipem, o který bych se s vámi chtěla podělit, je materiál ručníku, který používám na čištění. Ačkoliv se to může zdát jako maličkost, vyhýbám se umělým tkaninám a držím se striktně bavlny. Přijde mi totiž, že o umělá vlákna se štětec čistí mnohem hůř.

Za poslední rok jsem měla/mám doma čtyři čističe štětců tohoto typu a musím říct, že štětce vyčistily velmi podobně. Jak jsem psala nahoře, nikdy ne dokonale, ale při porovnání mezi sebou by byl výsledek vyrovnaný. Nejlépe čistí a také nejméně vysušují MAC a BeautySoClean, druhé místo by obsadil čistič od Ebelin a na třetím je MUR sprej. Kupodivu mají všechny čističe problém s tmavými očními stíny na starších blendících štětcích z přírodního chlupu. A jak už jsem psala nahoře, MUR mě na pleti a hlavně okolo očí a v očích velmi nepříjemně dráždil i několik dní po tom, co jsem s ním vyčistila štětce.



MAC Brush Cleanser 233 ml, cca 500,-
BeautySoClean Pečující čistič na štětce 250 ml, cca 600,- (já měla sadu parfémovaných 3x60ml za cca 800,-)
Ebelin Brush Cleaner 100 ml, cca 100-
Makeup Revolution London Antibacterial Brush Cleaner 200 ml, cca 150,-

Na úplný závěr tedy rychlé shrnutí, jak štětce s brush cleanery čistím. Preferuji nalít si trochu do skleničky, aby byl štětec lépe namočený a čistič se dostal všude a pak jen otírám o starší ručník. Pokud je kvalitní bavlněný, opravdu zbavím štětec většiny makeupu/pudrů, případně opakuji a nakonec na štětec dám brush guard, což je honosný název pro malou síťku, která drží chlupy štětce hezky u sebe a štětce pak nejsou rozcuchané a rozčepýřené. Je to také dobré zejména proto, že chlupy zůstanou narovnané a uschnou rovně bez ohybů, ve kterých by se pak mohly zlomit. Štětce vyčištěné s čističi na bázi alkoholu schnou velice rychle, takže mám zhruba za hodinku hotovo se vším všudy.

Dejte mi vědět, jak o své štětce pečujete vy a jaké značky čistících sprejů preferujete. L.


16 komentářů:

  1. Já jsem teď na dně toho Ebelin a budu vymýšlet, který vyzkouším teď :).
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už asi nic moc nového zkoušet nebudu, přijdou mi všechny stejné :)

      Vymazat
  2. Cistim vylucne vlaznou vodou a prirodnym olivovym tuhym mydlom. Pod prudom tecucej vody, jemne stisnem stetiny a prebytocnu vodu odstanim miernym svihanim stetca vo vani (lebo je vedla umyvadla a mozem si dovolit vacsi rozptyl ako v umyvadle) :D co urobim asi 3x hore dole. Nic viac nie je potrebne a tato kombinacia vycisti rovnako stetce od ocnych tienov ako aj od make upu, ci inych produktov. Tak isto (s vodou a tymto mydlom) cistim aj hubky na make up. Mala som jeden cistic v spreji zn. Zoeva (uz sa nevyraba) a neocistil ich podla mojich predstav a musela som spotrebovat velmi vela produktu aby som bola s vysledkom spokojna. Moni

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme stejně, taky mi přijde, že při čištění se spreji spotřebuji strašně velké množství. A také preferuji čištění vodou a mýdlem, o tom bude příští článek :)

      Vymazat
  3. Já se těším na článek s "deep cleaning" :) sama čistícím sprejům moc neholduji, všechny štětce myju většinou rovnou pod vodou, a používám na to dětský šampon, kupodivu mi funguje líp než jakékoliv specializované šampony na štětce :D přes noc mi stejně všechny uschnout, takže to mě neruší :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ja preferujem na čistenie vodu a nejaké mydlo. Osvedčilo sa mi od MUR, ale rada si kupujem aj ananásové od Koren Zander, ktoré obsahuje aj takú akoby lufu na čistenie. Na štetce na očné tiene sem tam použijem aj sprejový čistič od Ebelin :)
    Owl Heaven

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ten šampon od MUR měla také, ale bohužel musím říct, že mi štětce nijak extra dobře nevyčistil, rozhodně ne lépe, než obyčejné mýdlo :)

      Vymazat
    2. Šampón od MUR mi tiež nevyhovoval, kupujem si tuhé mydlo na štetce... Je omnoho lepšie :)

      Vymazat
  5. Ja čistím jedine vodou a bezsilikónovým šampónom, ideálne detským... Nijako inak a snažím sa čím častejšie, tým lepšie :D Bohužiaľ, nie vždy sa mi darí plniť svoje dobré predsavzatia :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dětský šampon je taková klasika, funguje poměrně slušně a navíc stojí pár korun, narozdíl od speciálních" šamponů :)

      Vymazat
  6. sprej mám doma jeden...Ebelin, a myslím že další nepotřebuju, čas od času s ním přečistím štětce používané na pudrové produkty ale mokrému čištění se nic nevyrovná...a štětce na krémové produkty čistím zásadně na mokro, jen sprejem by mě to snad ani nenapadlo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, o tom budu psát v té druhé části, také preferuji mokré čištění a štětce od makeupu se se spreji ani čistit nepokouším, rozhodně to není ani z půlky tak efektivní a podle mě ani logické, jako čistit je vodou a mýdlem :)

      Vymazat
  7. Ďakujem moc za ďalší skvelý článok s TOP fotkami !
    Myslím, že som na tom podobne, t.j. ešte som si nenašla to svoje naj na čistenie štetcov, pričom preferujem čistenie deep pred týmito sprejovými produktami. Doma mám len Ebelin a používam ho LEN na dočistenie, inak vždy prírodným mydlom. I keď, rozmýšľala som aj na tými špeciálnymi tuhými mydlami, ktoré som videla u iných blogeriek, ale nakoľko to boli zväčša produkty zo Sephory alebo Douglas, nechcelo sa mi vynakladať toľko námahy, aby som to len kvôli tomuto objednávala z CZ cez net. To poštovné ma vždy odradilo.
    Veľmi sa teším na druhý článok - pokračovanie tohto !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také ty spreje používám spíš na dezinfekci a dočištění, jinak používám hlavně tuhá mýdla a jar na nádobí - článek o deep cleaning je napsaný, jen si mezi nimi chci dát pauzu, abych vás nenudila :)

      Vymazat