pondělí 23. dubna 2018

První zkušenost s The Ordinary || Niacinamide, Lactic Acid, Squalane

Krásné pondělí! Dnes začneme zase trochou skin care. Velmi levná a potenciálně velmi účinná kosmetika značky The Ordinary je stále v kurzu a ani já jsem si některé produkty nenechala ujít. Pro začátek jsem vzala tři, kyselinu mléčnou, kyselinu nikotinovou a sto procentní rostlinný olejíček squalane.




Pokud jste o této značce ještě neslyšeli, jedná se o značku, která má nabídnout účinnou kosmetiku s ověřenými ingrediencemi, které fungují a to vše bez parabenů, sulfátů a minerálních olejů a za příjemnou cenu. Skvělé ceny prý také může nabídnout proto, že neplatí za zbytečný design obalů a hlavně za marketing. A také za takové to uživatelské příjemno, jako je například hezká vůně produktu, nebo jeho uživatelské vlastnosti.

Zatím jsem vyzkoušela pouze tři produkty, ale časem se chystám na další, tak možná příště bude moje recenze obsáhlejší. Zatím to mám ale s touto značkou tak padesát na padesát. Začnu 100% Squalanem. To je olejíček rostlinného původu, který má být vhodný na suchou a dehydratovanou pleť, případně i třeba do konečků vlasů. Neměl by ale dělat problém ani pleti smíšené a problematické. Stačí ho kapka nebo dvě, což mohu potvrdit, na celý obličej.


Squalane od The Ordinary je lehounký, není příliš mastný a téměř okamžitě se do pleti vstřebá, pokud ho použiji samostatně. Já ale olejíčky raději přidávám do hydratačního krému. Je téměř bez vůně a dobře se s ním pracuje. Je to tekutější olejíček, což je na jednu stranu super, protože při používání jedné, nebo dvou kapek vám vydrží věky. Na druhou stranu s ním ale mám problém, že mi skrz uzávěr vytéká, i když je normálně zavřený a postavený a mám pak celou lahvičku mastnou, včetně poličky pod ním. Z uživatelského hlediska je to tedy otázka preferencí.

Pleť je po použití jemná a vláčná a zdá se mi, že opravdu vláhu v pleti uzamyká, nicméně, mám takové tušení, že si s mojí problematickou pletí nerozumí. Pokud vás trápí akné, asi to znáte. Dostanete pocit, že vám nějaký produkt pleť zhoršuje a pak se ho bojíte používat a tak v podstatě nevíte, co všechno by z dlouhodobého hlediska mohl dokázat. Já to ještě párkrát zkusím, nicméně za pět a půl libry vám ho s klidným srdcem doporučím, pokud máte pleť suchou, dehydratovanou a nemáte sklony k akné. Po namazání totiž dělá opravdu velmi pěknou pleť. Pro ostatní bych radila obezřetnost a já jsem tím víc zvědavá, jaký je třeba Squalane od české značky Onest a jaký mezi nimi bude rozdíl, když jeden stojí sto šedesát a druhý skoro sedm set.



Druhým produktem je Niacinamide 10% + Zinc 1%, (amid kyseliny nikotinové a zinek). Niacinamide je obvyklá složka přípravků proti akné a na mastnou pleť. Slibuje zlepšit celkový stav pleti, vyčistit póry, zbavit se pupínků a tak dále. A pak samozřejmě zinek, ten je na problematickou pleť skvělý, to už všichni víme.

Niacinamide sérum je také téměř bez vůně, nijak extra mi pleť nedráždí, neštípe, je skoro vodové, dobře se roztírá, rychle zasychá. Dávala jsem ho na vyčištěnou pleť po toniku. Takže moje večerní rutina probíhala - olejový odličovač, mycí gel, tonikum/pleťová voda, kyselina (v tomto případě Lactic Acid, nebo moje oblíbené Oily Skin Solution) a na závěr Niacinamide. Plus pak samozřejmě krém, ať už s olejem, nebo bez.


Produkty The Ordinary jsou totiž určeny k vrstvení. V přípravcích máte jednotlivé složky, které si na míru zkombinujete a vrstvíte. Vždy je důležité vrstvit správně. Různé složky přípravků mají různou velikost molekul a dokážou prostoupit do různé hloubky pokožky, takže pokud je seřadíte dobře, budou účinější. A s tím jde ruku v ruce nechat produkty vstřebat/zaschnout, než na ně dáte další. A teď už k výsledkům.

Četla a viděla jsem několik recenzí, že Niacinamide od The Ordinary nic nedělá. Já s tím tak úplně nesouhlasím. Není to kyselina, která exfoliuje, takže jen samotný Niacinamide vás akné nezbaví, ale pomůže s tím, které na pleti máte, nebo s tím, které by se mělo vytvořit. Já jsem si drobného zlepšení všimla a plánuji si pořídit další lahvičku, která mi to, doufám, jen potvrdí. V kombinaci s kyselinou to bude fajn pomocník na problematickou pleť a to za cca sto padesát korun, při používání ráno a večer cca dva měsíce.


Poslední produkt, který jsem zkoušela, je Lactic Acid 10% + HA. Kyseliny obecně pomáhají s texturou pleti, jsou ve většině případů exfoliační a pomáhají tak i s hyperpigmentací. Kyselina mléčná není výjimkou. Má malé molekuly a tak je schopna proniknout hluboko do pleti. Lactic Acid od The Ordinary je opět bez výrazné vůně, je tekutá, jakoby mazlavá a dobře se roztírá. Trochu na pleti štípe, ale není to nic hrozného. Jsem už na používání kyselin v péči o pleť zvyklá a jen tak něco mě nerozhodí. Pokud ovšem s kyselinami chcete začít, raději se držte nižších koncentrací.

Kyselina mléčná je prý také lepší pro pleť suchou, nebo normální a mně funguje tak jak má. Jemná exfoliace, jemnější pleť, ubývající textura. Jsem velmi ráda, že jsem si nečetla předem žádné recenze, protože prý některým uživatelkám způsobila tahle kyselina mléčná od The Ordinary cystické akné. To se mi určitě nestalo, naopak, moje pleť s ní reaguje velmi dobře, takže za sebe rozhodně doporučuji a kdybych neměla v plánu zkoušet další kyseliny od The Ordinary, vzala bych si ji klidně znovu.



Možná někoho z vás bude zajímat, jaké produkty mám v plánu od The Ordinary ještě zkoušet, takže - rozhodně domácí peeling/masku AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution, což je v podstatě mix kyselin a kyselina salicylová, Ascorbyl Glucoside, což je sérum s vitamínem C, Salicylic Acid 2% - kyselinu salicylovou samostatně, všemi chválený 100% Organic Cold-pressed Rose Hip Seed Oil, který by měl být vhodný na všechny typy pleti a dělat doslova zázraky a nakonec bych chtěla časem zkusit i Vitamin C Suspension 23% + HA, což je suspenze s vysoce koncentrovaným vitamínem C.


Já už mám kyselinu mléčnou i niacinamide dávno spotřebované, takže teď zvažuji další objednávku. Co vy a The Ordinary? Zajímá vás tahle značka? A hlavně, kdo se také zamiloval do kyselin a už bez nich nechce udělat ani krok? :) Jaké produkty máte vyzkoušené, co vám funguje? A když už jsme u kyselin, chtěli byste speciálně článek o kyselinách, jak je používat a jak fungují? Otázky, samé otázky. :) Každopádně mi dejte vědět, jak se vám dnešní článek líbil a těším se na vás zase příště! L.

20 komentářů:

  1. The Ordinary vyzerá vskutku zaujímavo, tiež by som od nich rada nejaký produkt vyskúšala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nuž, Tvoje slovíčka na začiatok článku "potenciálne veľmi účinné" sú asi to čo si o tejto značke myslím. T.j., pri všetkej úcte, aby všetko účinkovalo tak ako má a bolo tak brutálne lacné, je pre mňa podozrivé. A nepomôže tomu ani klišé, že sa neplatí za značku ani za balenie. Aby bol výrobok schopný toho čo sľubuje, sú za rým roky výskumu, ktorý je drahý. Jednoducho, platiť za niečo a ešte to aj objednávať zo zahraničia, lebo na SK / CZ to k dispozícii nie je, sa mi zdá ....zvláštne.
    Čítala som názory viacerých blogeriek (nemenujem), že je to bublina, ktorá stavia na dôvere. A plus, že túto značku ospevuje toľko ľudí za tak krátky čas.
    Nevravím, že produkt na to, aby účinkoval, musí byť drahý. Len toto je až príliš lacné a všetko má byť super. A to ej mi tak nejak podozrivé :(.
    Jednoducho, je v tom príliš veľa ALE.
    Ale verím, že ty ako správna zvedavá blogerka máš potrebu vyskúšať toho viac než my bežní spotrebitelia :). A urobíš pri tom veľa krásnych fotiek !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já s tebou v podstatě souhlasím, i moje recenze tomu napovídá, že nic není úplně stoprocentně skvělé. Ono je to založené hlavně na tom, že vezmou účinné látky, oficiální a potvrzené látky, které prostě fungují, jako je vitamín c, retinol, nebo nějaká kyselina a dají jí samostatně do lahvičky... Věřím tomu, že když se to pak dobře namixuje, bude to fungovat, ale rozhodně nehodlám přesedlat na levou skincare, mám ráda svoji luxusní kosmetiku. Ale mít k tomu ještě účinnou kyselinu je rozhodně plus :) také jsem četla smíšené recenze a je to tak se vším. Najdeš lidi, kteří budou říkat, že jim kosmetika z drogerie přijde stejně dobrá jako high end :) a pak jsme tu my... :) ale nezatracuji vše levné a nedávám na názory ostatních, ráda to vyzkouším na vlastní kůži :)

      Vymazat
  3. Už jsem o této značce hodně četla a docela mě i zaujala, mám problematickou pleť takže mě hodně láká něco vyzkoušet. :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
  4. El, trpím lehčí formou akné, bez kyselin už si svoji skincare neumím představit. Od Ordinary teď testuji Azelaic Acid Suspension 10%. Oleje vůbec nemůžu používat, zkoušela jsem i squalane, ale ne. Hana

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za článek, já mám od The Ordinary také sérum se Zinkem a nějak ti nevím, asi jí ani nezhoršuje a ani rapidně nezlepšuje, takový neutrál. Dopotřebuji,ale asi pak vyzkouším jiné.Ta mléčná kyselina mě zaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem z to první dva týdny taky měla takový pocit, ale po spotřebování si myslím, že něco dělal :)

      Vymazat
  6. Od Ordinary používám sérum s kys. hyaluronovou a squalane. To sérum už znovu nekoupím, dopotřebuji druhé balení, ale nemám pocit, že by to něco dělalo. Zato skvalanu jsem spotřebovala tak pět lahviček a opět objednám. Mám suchou pleť, používám ho na vlhkou pleť pod krém a se suchostí už dlouho problémy nemám. Zkoušela jsem i skvalan od Onest, který jsem měla dříve a opravdu mě zaujal, pak jsem objednala thé Ordinary a musím říct, že nevidím vůbec žádný rozdíl, zato rozdíl v ceně je obrovský.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se nad tím člověk zamyslí, tak když máš stoprocentní squalane tak se to moc lišit nemůže, jen způsobem extrakce / výroby. Ale zkušenost s Onest nemám :)

      Vymazat
  7. Ja som mala zatial len Matrixyl serum a spokojnost. Ale kyseliny ma urcite zaujimaju, budem sa tesit na clanok :)

    OdpovědětVymazat
  8. Niacinamide je vitamín B, ktorý okrem toho, že je protizápalový, hlavne pomáha pleť chrániť a hydratovať, preto ten efekt nie je okamžitý, treba si počkať ani super videteľný. To, čo určite nerobí je exfolácia. A ešte jedna dôležitá vec, nemá sa používať s vitamínom C.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi

    1. Ahoj, nikde ale nepíšu, že je exfoliační, protože samozřejmě není :) taky skincare recenzuji, až když ji spotřebuji a po vypotřebování lahvičky si myslím, že něco málo dělal :) a k tomu vitamínu C, zrovna nedávno jsem někde četla, že to už je zastaralý názor, že se s ním nemá míchat. Tak teď nevím :)

      Vymazat
    2. Konkrétně, ať tu jen neplácám - dva odkazy

      https://www.google.com/amp/s/amp.reddit.com/r/SkincareAddiction/comments/616qj0/research_vitamin_c_and_niacinamide/

      https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/myths/can-niacinamide-and-vitamin-c-be-used-together.html

      Vymazat
    3. Tiež som to čítala z viacerých zdrojov, ale stále, pokiaľ je to priamo napísané na produkte, tak to tam asi pre niečo je a minimálne to treba spomenúť ;)

      Vymazat
    4. Kdybych měla doma něco s C, tak bych to asi zmínila, takhle mě to prostě nenapadlo, když to nekombinuji ;)

      Vymazat
  9. No mne teda skvalén od Onestu prišiel dooosť mastný a vstrebával sa pomaly ak vobec. Pomohlo, keď som ho miešala s aloe šťavou alebo po neho nastriekala ružovú vodu. Ale taký zázrak ako ho všade prezentujú mi neprišiel, už by som do neho nešla. Po Ordinary pokukujem už dlho, ale priznám sa, že ma trochu desia tie vysoké koncentrácie (viem, majú rozne), takže chcem skúsiť najprv tie najnižšie, niečo s Ačkom a Céčkom. Potom ešte pokukujem po kofeínovom sére na okolie očí, aj keď som naň čítala rozporuplné recenzie. A ten ich šípkový olej je geniálny, mám ho zatiaľ ako jediný produkt od O., ale bola to láska na prvý dotyk. A k článku o kyselinách, som rozhodne za, mám v nich poriadny zmatok.

    OdpovědětVymazat
  10. Mám salicyl acid a hyaluron acid. Zatiaľ som používala hlavne tú hyaluron a som s ňou vcelku spokojná. Čakala som síce, že pleť viac vyživí a to mám pleť mastnú, treba ju však nanášať spolu s vodou alebo tonerom a potom tú hydratáciu cítim. Inak je trochu lepkavá.

    OdpovědětVymazat