neděle 16. září 2018

Makeup Collection || Moje Kosmetická Sbírka + Tipy!

Pěkný den vám přeji! V rámci našeho No Buy September přišel čas, kdy vám ukážu, jaké poklady doma ukrývám. No dobře, ne všechno jsou poklady a vlastně bych to ani nenazvala sbírkou. Spíš takovým malým kosmetickým skladem, za který by se nemusel stydět nejeden profi vizážista. :) Ale budete na mě pyšní, protože jsem vše probrala, roztřídila a dnes vám o tom povím!

kosmetická sbírka rtěnky blogerka elbeautyblog

Jak už asi víte z článku o kosmetickém konzumu, v září teď s mojí kamarádkou Míšou nenakupujeme. A nejen to, chtěly jsme to vzít pořádně (a důkladně) a nejen že jsme se rozhodly nenakupovat, ale také jsme si chtěly projít to, co už doma máme a případně se zbavit věcí, co nám nedělají radost. A to jsme také udělaly!

Považuji se za docela pořádnou, a tak jsem vlastně ani neměla moc co uklízet a přeskládávat. Kosmetika je moje vášeň a moje kosmetické šuplíky jsou stoprocentně jedno z nejuklizenějších a nejlépe zorganizovaných míst v našem bytě. :) Proto ta organizačně-uklízecí část nebyla vlastně moc složitá.

kosmetický stolek a sbírka kosmetiky

Celou svou sbírkou jsem si prošla a snažila se vytřídit věci, co už nepoužívám, co mi nesedí, nebo ty, co už jsou prostě staré, nebo podezřele změnily texturu. Ani tohle nebyl nijak zvlášť náročný úkol, protože přesně tohle jsem udělala předtím, než jsme stěhovali. Pokud najdu nějaké fotky, vložím vám sem, co jsem vytřídila v únoru a co už u mě ani neuvidíte. Vlastně ani neuslyšíte, protože jsem všechno rozdala, nebo vyhodila a nechtělo se mi o tom psát... :)

*fotky jsem nakonec našla, dala do čtyř koláží a co už u mě nikdy neuvidíte si můžete prohlédnout na čtyřech fotkách dole. :)


spotřebovaná kosmetika, dekorativní kosmetika
spotřebovaná kosmetika, dekorativní kosmetika makeup
spotřebovaná kosmetika, dekorativní kosmetika makeupy korektory

Teď to udělám trochu jinak a jako součást téhle kosmeticko konzumní série vám s Míšou ukážeme i co jsme vytřídily a spotřebovaly v nějakém dalším článku. Já jsem věci rozdělila na ty, co jsou prostě špatné a nebudu je samozřejmě nikomu dávat, ani prodávat a poletí po článku rovnou do koše. Na produkty, co nepoužívám, nebo mi nesedí, ale jsou zcela v pořádku a nabídnu je vám v blízké době ke koupi na mém Instagramu. No a v neposlední řadě vám ukážu část dekorativní kosmetiky, kterou jsem doopravdy spotřebovala! Možná se budete divit, ale mám toho tady opravdu hodně. Doslova plnou tašku. :) Takže se můžete těšit na spoustu mini recenzí dekorativní kosmetiky!

A co jsem vytřídila během přípravy na dnešní článek?

10 parfémů /vůní
4 paletky na oči
2 paletky na tvář
5 bronzerů/pudrů
12 rtěnek a lesků
7 mono stínů
.. a spoustu dalších věcí :)


kosmetikcá sbírka a sbírka parfémů

spotřebovaná kosmetika spotřebováno

spotřebovaná kosmetika spotřebováno

kosmetika třídění kosmetické sbírky

Jeden z nejčastějších dotazů, které dostávám, je, když máš tolik kosmetiky, nezkazí se ti to? Pravdou je, že se kosmetika kazí. Poznáte to zejména tak, že změní, barvu, texturu, vůni, nebo jen prostě nefunguje tak, jako dřív. Také je potřeba neplést si změnu konzistence s oddělováním složek. Některé makeupy to dělají často a to i když jsou nové, pokud mají hodně tekutou konzistenci a obsahují několik různých složek, jako to třeba vidíme u dvoufázových odličovacích přípravků.

Jakmile se mi něco nezdá, jde to pryč. Ale moment, kdy už je kosmetika prošlá, jen to na ní ještě není vidět, přichází o trochu dřív. Proto všem kosmetickým fanatikům doporučuji aplikaci Beauty Keeper. Na každém jednom produktu najdete batch code. Číslo, které vám skrz aplikaci Beauty Keeper řekne, kdy byl produkt vyroben a kdy by se měl spotřebovat. Nepleťte si batch code s bar code. Bar code je čárový kód, batch kód je většinou seskupení třech a více čísel a písmen, které jsou na produkt vyraženy/natištěny a jsou vizuálně odlišné od textu etikety.

V aplikaci Beauty Keeper si pak najdete značku produktu a napíšete batch code. Pak se dozvíte, kdy byl produkt vyroben, kdy by bylo dobré ho mít spotřebovaný a kolik je to celkem měsíců, takzvaný shelf life. Tento údaj nemá nic společného s tím, za jak dlouho se má produkt spotřebovat po otevření. Pokud je na produktu piktogram s otevřenou dózou a v něm je šest měsíců, měli byste ho spotřebovat do šesti měsíců po otevření. Podle batch kódu zjistíte, do kdy vám může neotevřený ležet doma. Pudrové produkty se ale přece jenom nekazí tak rychle a většinou vydrží mnohem déle, stejně tak třeba parfémy a vůně. Můžete si tak ale zkontrolovat, jestli jste si třeba někde na internetu nepořídili kosmetiku, která byla vyrobena v roce 2014 a měla by se spotřebovat do roku 2017.




Beauty Keeper má dva malé mínusy. Nejsou tam stoprocentně úplně všechny značky a zdarma je jen prvních padesát vyhledávání, pak si musíte aplikaci zaplatit. Cca padesát korun, takže nic strašného. :) Já jsem vám vyfotila Guerlain Meteorites Voyage. Zespodu má v etiketě vyražený čtyřmístný kód 6Q02. V aplikaci jsem si našla značku Guerlain, zadala kód a dozvěděla se detaily. Rozhodně užitečná aplikace, abyste měli představu, jestli by nebylo načase vyhodit váš oblíbený, ale starý makeup. :) Tekuté produkty osobně hlídám víc, u pudrových jsem benevolentnější.

Je to i proto, že pudrové produkty pravidelně dezinfikuji sprejem na kosmetiku. Sprej by měl prostoupit skrz produkt, a protože je na alkoholovém základu, neměl by změnit jeho texturu, nebo ovlivnit vlastnosti, ale za to by měl zbavit kosmetiku bakterií. Vzhledem k tomu, že se mi snad nikdy nic pudrového nezkazilo, mám buď štěstí, nebo sprej opravdu funguje.

tipy na dezinfekci kosmetiky a jak dezinfikovat kosmetiku

jak dezinfikovat kosmetiku blog

Aplikace je jednoduchá, prostě jen sprej nastříkáte třeba na pudr, tvářenku, bronzer, nebo stíny a necháte otevřené vyschnout. Nikdy jsem si nevšimla, že by produkty po dezinfekci nefungovaly tak, jak mají. Jen u kosmetiky v levných plastech občas sprej zanechá fleky na plastových částech balení. U ničeho dražšího se mi to nestalo. Sprej Beauty So Clean sice není nejlevnější, ale mám ho minimálně tři roky, očistu kosmetiky dělám cca každý půlrok a mám ho v balení pořád tak půlku. A to nemám kosmetiky zrovna málo. ehm. :)

Abych kosmetice pomohla s co nejdelší výdrží, neskladuji dekorativní kosmetiku v koupelně, kde bývá hodně vlhko. Vlhko a přímé sluneční světlo je asi největší problém, na který se zaměřit. Já to řeším tak, že mám kosmetiku v šuplících a v každém šuplíku byste našli několik malých sáčků proti vlhkosti. Jsou to úplně ty samé, které vyhazujete spolu s krabicemi od bot a tak podobně. :) Jestli jste teď skeptičtí, nebuďte! Opravdu fungují. Jinak by všechny boty na cestě přes moře v kontejnerech a skladech zplesnivěly. ;)

kazí se kosmetika?

může se kosmetika zkazit?

V dnešním článku nebudu probírat všechny kategorie a všechny produkty, co mám doma, protože už i tak bude článek dlouhý, ale z fotek si asi představu uděláte. Vyfotila jsem vám skoro všechny šuplíky, ve kterých mám kosmetiku uloženou. Nějakou podrobnější část si můžeme dát příště, pokud o ni bude zájem, nebo bych vám mohla natočit video na IGTV. :) Dejte mi vědět, co byste radši!

Šuplíky mám z Ikea, jak ty dva nižší, tak jeden vyšší (Alex Drawers) a mám je skoro plné. Nahoře ve stole vlevo mám šuplík s bronzery a vpředu mám ještě nějaké mono stíny a drobnosti, jako mini Beauty Blender, nebo můj oblíbený *100% přírodní roll on od Puressentiel s levandulí, proti stresu. Nejoblíbenější bronzery jsou jasné, Nars *Laguna, Bobbi Brown Golden Light, Guerlain Terracotta a nejnověji i rozkošný bronzer Dior.

moje sbírka kosmetiky my makeup collection

sbírka kosmetiky bronzery

Samozřejmě v prvním šuplíku nechybí ani dvě moje nejoblíbenější face palettes - Bobbi Brown Shimmer Brick Palette a By Terry *Sun Designer Palette (Happy Chic). Druhý šuplík odshora vlevo je pak určený pro novinky, které chci vyzkoušet a nechci je ještě uklidit na místo k ostatním stejným produktům. Také v něm mám nejčastěji používané věci na obočí, ořezávátka, kleštičky na řasy a balzámy na nehty, které mám strašně suché a tak je chci mít po ruce.

sbírka makeupu novinky na blogu

Ve třetím a čtvrtém šuplíku jsou převážně rtěnky, balzámy, oblíbení tekuté rtěnky, kalíšek se rtěnkami v tužce a další vychytávky na rty a v úložných přihrádkách mám primery, tužky, stíny v tužce, otevřené řasenky, tužky na rty, další produkty na obočí a tak podobně.. Rozhodně nejoblíbenější věci na rty jsou teď zabarvené (třpytivé) balzámy a pastelky! Dior Lip Glow (Holo Pink), Nars *Orgasm Balm a Bobbi Brown *Extra Lip Tint (Bare Pink). Z rtěnek v tužce se držím klasiky, Bobbi Brown Art Sticks a Nars Velvet Matte Lip Pencils. Navíc mám i ve třetím šuplíku místo na oblíbené a často používané paletky, takže Nars Loaded a *Wanted, Too Faced Just Peachy, Bobbi Brown Caviar & Rubies a Estee Lauder x Victoria Beckham.

kosmetická sbírka rtěnky a paletky

rtěnky, paletky, bronzery, stíny, kosmetická kolekce

kosmetika rtěnky sbírka

kosmetická sbírka rtěnky, produkty na rty

rtěnky paletky blogerka kosmeticka sbirka

Úplně dole vlevo mám pak uložené parfémy, toaletní vody a tělové spreje, které se vejdou postavené na výšku a ty větší, které nemohou stát, mám pak ve vyšším dílu šuplíků vpravo, také úplně dole. Co teď, jak se ochladilo, strašně ráda nosím, je Dolce & Gabbana *Garden, Jo Malone English Field Oat & Cornflower, Thierry Mugler Aura a Guerlain *Mon Guerlain Florale.

sbírka parfémů, vůní

sbírka vůní a parfémů

parfémy, edp, edt, kolínské makeup collection

U stolu vpravo mám nahoře pudry. Jak ty sypké, tak ty kompaktní a většinou mám ty nejvíc používané vpředu, ale není to pravidlem. Všechny sypké jsou totiž příčně vzadu. Nejčastěji teď rozhodně používám kompaktní *Sheer Pressed Powder od La Mer a sypký *Hyaluronic Powder od By Terry. V tomto šuplíku mám vepředu taky moje nejmilejší (a nejlepší!!) korektory Soft Matte Complete Concealer od Nars (článek) a nějaké Paint Poty od Macu.

kosmetická sbírka pudry

kosmetická sbírka kompaktní a sypké pudry

Pod pudry je šuplík s rozjasňovači a tvářenkami. Nejoblíbenější šuplík hned po tom s bronzery! A taky už je podle toho pěkně plný! :) Nejoblíbenější tvářenky jsou rozhodně Chanel Angelique a Hourglass Mood Exposure a vlastně taky Clarins limitka z minulého léta! A z rozjasňovačů tohle léto rozhodně Bobbi Brown Bronze Glow, Tom Ford *Sheer Highlighting Duo (článek) a Nars *Albatross (článek).

sbírka rozjasňovačů a tvářenek

tvářenky a rozjaňovače kosmetická sbírka

Třetí šuplík odshora napravo obsahuje všechny makeupy, báze pod makeup, setting a priming spreje a taky korektory. V podstatě všechno, co se týká základu makeupu. Kromě minerálních makeupů, které jsou v šuplíku s pudry. Nejoblíbenější makeupy je těžké vybrat, poslední dobou se mi do rukou dostalo tolik nových a opravdu dobrých! Vede nový *Natural Radiant od Nars (článek), hned za ním je Dior Backstage a asi se k nim brzy a velmi nově zařadí novinka od MUFE *Velvet matte skin, se kterým jsme si opravdu sedli! Z bází musím zmínit rozhodně Too Faced Hangover primer, Origins *Cooling Primer a Benefit Porefessional.

makeupy a korektory kosmetická sbírka

báze pod makeup, makeupy a korektory sbírka

Pod makeupy a korektory jsou dva šuplíky s paletkami. V tom prvním jsou větší paletky jak na oči, tak na tvář. Moje milovaná Natasha Denona Sunset Palette, Marc Jacobs About Last Night a tak dále a z těch na pleť rozhodně paletky Benefit (článek) se spoustou bronzerů a tvářenek a mým milovaným Hoola Bronzerem. Z menších paletek na oči jsem znovu objevila Paletky Tom Ford, hlavně tedy Honeymoon.

sbírka paletek očních stínů

kosmetická sbírka paletek na oči a stínů

Ve vyšší komodě se šuplíky napravo pak mám různý mix back-upů a kosmetiky, kterou nepoužívám tak často, nebo tam čeká na svoji příležitost. :) Úplně nahoře v šuplíku jsou moje Guerlain Meteoritky, nějaké mono stíny, třpytky a spousta umělých řas, převážně Ardell, ale i nějaké další značky. V šuplíku pod nimi mám nové beauty blendery, zásobu skvělých *sprejů od Puressentiel (článek) a další drobnosti. Následuje několik šuplíků, kde mám nějaké random věci a třeba i kosmetiku, kterou jsem vytřídila, nebo kterou mám schovanou do speciálních článků, jako jsou kosmetická zklamání (články) a tak podobně.

kolekce očních stínů sbírka kosmetiky

makeup collection blog

houbičky na makeup

kosmetika na prodej

V prostředním šuplíku jsou schované všechny mé řasenky, načaté, nenačaté a také miniatury a nějaké doplňky jako jsou lepidla a podobně. Vedle mám pak zásobu balzámků na rty. Oblíbené řasenky posledních měsíců jsou By Terry *Terrybly Mascara (článek), Benefit *Bad Gal Bang a z levnějších vod Gosh původní Rebel Eyes a Pupa *Vamp řasenka.

sbírka řasenek

nejlepší řasenky a oblíbená řasenka

Pod řasenkami a linkami mám šuplíček plných dalších produktů na rty, roztříděných podle kategorií. Lesky na rty, velká přihrádka s tekutými rtěnkami, kromě těch, co mám nalevo vedle stolu (Nars *tekuté rtěnky, YSL Lip Couture) a také přihrádka plná linek a tužek všech možných druhů. Z linek miluji stále a pořád Tom Ford Eye Defining Pen.

tekuté rtěnky a lesky na rty

Ve dvou předposledních šuplících velké komody mám laky na nehty a všechny možné další drobnosti z péče o ruce a vzorky a miniatury. Nemyslím, že na fotkách vyznívá, kolik vzorečků ve skutečnosti mám. Řekněme že hodně a random v šuplíku leží i svíčka z HM. No a o posledním spodním šuplíku už jsem mluvila a jsou v něm větší parfémy a tělové spreje, které chci mít uložené a tak musí být položené.

laky na nehty

vzorky kosmetiky, vzorky vůní a parfémů

Určitě jsem z mé kosmetické sbírky nepokryla vše, ale chtěla jsem vyzdvihnout kosmetiku, kterou ráda používám a věci, co jsem nosila teď poslední dobou nejčastěji. Mohla bych vám toho napsat/říct ještě tolik, ale to už by bylo na jeden článek moc. Takže myslím, že o mojí organizaci kosmetiky jste se něco málo dozvěděli a udělali si představu i o tom, kolik toho doma mám. :) Ještě nemám svůj makeup koutek dodělaný, chybí nějaké dekorace a tak podobně, ačkoliv se přiznám, že mi tenhle strohý a čistý design vyhovuje. Chystám pro vás ještě článek právě o zařizování a designování mého kosmetického místečka, protože zatím ho zdobí jen akrylové šuplíčky, kam dávám šperky a houbičky na makeup a samozřejmě štětce položené na stole a zrcadlo. :)

štětce na makeup kosmetická sbírka

kosmetický stolek a štětce na makeup blogerka elbeautyblog

Určitě se koukněte i na článek Míši Praguinne! Která ho pojala trochu jinak, ale přesto v podobném duchu a jsem si jistá, že se vám bude líbit. Vy mi dejte vědět, jestli máte nějaké tipy na skladování kosmetiky, kolik toho máte ve své sbírce a jak se vám daří spotřebovávat kosmetiku, hlavně tedy v tomto případě tu dekorativní! Pokud by vás zajímala nějaká část kosmetiky víc dopodrobna, určitě mi také dejte vědět a příště vás v této sérii čekají ty nejlepší kosmetické produkty objevené v roce 2018, které jsme tříděním kosmetiky znovu objevily. :) Krásný zbytek dne a budu se těšit na vaše komentáře! L.

*PR vzorky



10 komentářů:

  1. Vďaka za skvelý tip na túto aplikáciu, asi si svoju zbierku poriadne preriedim aj ja :) ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi objevila něco nového a užitečného! :)

      Vymazat
  2. Ha já teď dekorativku spotřebovávám hrozně rychle, hlavně pudrové výrobky. 17 měsíční dcera, jakmile mě vidí u make-up stolečku, hned mi leze na klín a hraje si se vším, zatímco se maluji (tuhle challenge bych ti doporučila, jako třeba udělat si horní linku s dítětem na klíně je docela síla). No a někdy se stane, že jí něco upadne, paletka, rozjasňovač, apod. a téměř vždy se s tím můžu rozloučit. Už jsem tak přišla o 2 rozjasňovače, malou paletku na oči, pudr a jedno duo rozjasňovače a bronzeru. Jo, jo. 😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám :))) když někam jdu, často se líčím ve stoje u zrcadla s Elen v ruce , naštěstí mi ale nic nepadá :D právě proto s ní nechci sedět u stolu, kde by mi všechno brala :) linky si s ní ale nedělám, to fakt radši ne :D

      Vymazat
  3. moc hezká sbírka a dost velká :D já mám teď minimum

    OdpovědětVymazat
  4. Ta aolikace mi v App Store nejde najít :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji tam normálně mám. Najdi si to přes Google :)

      Vymazat
  5. Máš to opravdu dokonalé!! Hned se jdu mrknout na tu aplikaci.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  6. JEŽKOVE OČI !!!
    To sú asi jediné slová, ktorých sa mi dostáva keď mám komentovať Tvoju zbierku. A to s ohľadom aj na poriadok :)), tak aj na obsah a veľkosť samotnej zbierky. Už chápem, prečo si si dala stopku na kúpu v septembri :)))).
    Ak by som mala možnosť, normálne by som si to pozrela a pochytala do ruky, najmä tie paletky na líčenie očí. Krása !

    OdpovědětVymazat