čtvrtek 1. února 2018

Jak na klidný spánek a bolest hlavy?

Jestli máte večer problém usnout, nedokážete vypnout a stále nad něčím přemýšlíte, pak je tento článek přímo pro vás.  Nezáleží jen na délce, ale také na kvalitě spánku a tak jsem pro vás sepsala moje tipy, jak se před spaním připravit a zrelaxovat a také jeden extra tip, který můžete zkusit, když vás přepadne bolest hlavy.


Čím dál tím častěji slýchám, jak je někdo unavený, přepracovaný a ve stresu. Řešením je nejen dostatečný a kvalitní spánek, ale také umění si odpočinout a umění se dobře odměnit za odvedenou práci. To abychom měli lepší náladu. :) Spíš než řešit důsledky, je potřeba zaměřit se na příčinu. Během náročných dní, kdy to prostě nejde a cítím se unaveně a vystresovaně a není zrovna čas jít spát, nosím si s sebou *roll on s levandulí a dalšími esenciálními oleji. Nikdy jsem moc nevěřila na aroma-terapii, dokud jsem ji sama nevyzkoušela. Vůně levandule a neroli na mě působí skvěle anti stresově, i když problémy, které to způsobují nevyřeší. :) Když se necítím dobře, prostě si párkrát přejedu po zápěstí a pak už si užívám příjemnou vůni a uvolnění.



Co se týče bolesti hlavy, i na tu mám *roll on od Puressentiel a všem, kdo na bolesti hlavy trpíte, vám doporučuji ho zkusit. Nikdy bych nevěřila, že taková malinká lahvička dokáže tolik pomoct. Nevím, do jaké míry je to placebo a do jaké míry síla esenciálních olejů, ale na mě to funguje skvěle. Přejedu si párkrát po zápěstích, případně na spánku a během půl hodiny je po bolesti. Silné migrény mi sice úplně nevyléčí, ale pomůže.

Už dlouho jsem neměla takové bolesti hlavy, ze kterých se mi chce zvracet a jsem za to upřímně ráda, ale taková ta běžná nepříjemná bolest hlavy je u mě bohužel na denním pořádku.  Jak asi víte, se čtyř měsíční Elen si jen těžko můžu dát léky proti bolesti hlavy a na tyhle malé pomocníky tak nedám dopustit a nosím je všude s sebou. Jeden mám na stole u notebooku, druhý na svém líčícím stolku a jeden nosím v kabelce.



A teď už pár tipů, jak se pořádně připravit na kvalitní a dlouhý spánek! :) Dopřejte si teplou koupel a nějaký ten beauty relax! Jinými slovy, odreagujte se. Napusťte si vanu a přidejte do ní kapku esenciálního oleje. Nebo rovnou koupelový olej. Já mám doma *olej z řady Relax a spánek od Puressentiel. Obsahuje dvanáct stoprocentně přírodních esenciálních olejů a voní jako levandule. K tomu si zapálím příjemně vonící svíčku, použiji nějaký peeling a pak si chvíli poležím a zkusím alespoň na deset minut vypnout a nad ničím nepřemýšlet. Rozhodně si neberu s sebou do vany telefon a vlastně ani knížku, snažím se opravdu jen ležet a nedělat vůbec nic. Kdy jindy se nám to totiž během dne může podařit, než během té půlhodinky ve vaně? :)



Pokud koupel nestačí, nebo chcete přidat něco extra, zkuste masáž. Úplně nejlepší je, když vám příjemnou masáž udělá váš partner, ale pokud to z jakéhokoliv důvodu zrovna nejde, dopřejte si masáž sami. :) Namasírujte si ruce, nebo nohy, masážním olejem (nebo klidně tělovým mlékem), třeba také s levandulí a neroli. Já mám ten svůj *masážní olej u postele a když se cítím unavená, ale nemůžu spát, namasíruji si s ním alespoň ruce, nebo nohy. Uklidní mě to a teplem se rozvoní esenciální oleje, které tak působí i jako aroma-terapie spolu s masáží. A pak už jen ruce a nohy zabalit do bavlněných ponožek a rukavic a můžu v klidu usnout.



Další tip určitě všichni znáte. Před spaním pořádně vyvětrejte. Bez tohoto bodu bych vlastně ani nebyla schopná usnout. V chladnější místnosti s čistým vzduchem se vám určitě bude spát lépe, než v přetopeném a vydýchaném pokoji. Ústřední topení a suchý vzduch také nejsou ideální pro klidný spánek a čerstvý vzduch rozhodně prospěje.

*Čistící sprej do prostorů od Puressentiel je bestseller a krásně mi vyčistí vzduch v ložnici třeba i před spaním a lépe se mi dýchá. Stejně tak je tomu v případě spreje z řady Relaxace a spánek. Tenhle *sprej na lepší spaní a relaxaci prostě nastříkám do ložnice půl hodiny před tím, než jdeme spát a kromě toho, že místnost hezky provoní, navodí i tu správnou odpočinkovou atmosféru. Je to takový můj malý rituál. Nastříkám s ním i peřiny, případně polštáře a už jsem si na něj zvykla tak, že jakmile cítím levanduli, chce se mi spát. :) Nevím jak to máte vy, ale nejlíp se mi spí v čistě povlečené posteli, zachumlaná do teplé deky ve vyvětrané a levandulí provoněné ložnici.



Vypněte telefony a počítače včas! Že už jste o tomto bodu slyšeli? A dodržujete ho? :) Přiznejte se, kdo chodíte, stejně jako já, spát s telefonem v ruce. Snažím se to hodně omezovat, protože i displeje a monitory nám brání v usínání a klidném spaní. Modré světlo obrazovky nám říká, že ještě není čas jít spát (zabraňuje tvorbě melatoninu, hormonu, který nám pomáhá usnout a kvalitně spát) a tak jsme vzhůru déle, než bychom měli, protože nemůžeme usnout. Částečně to řeší třeba režim Night Shift, který má iPhone, a který od nějakého momentu, který si nastavím, změní barvy telefonu na hodně teplé žluté, které prý nejsou tak agresivní. 

Na druhou stranu, pokud chceme lépe a déle spát, možná bychom měli odložit telefon alespoň hodinu před spaním i z důvodu přípravy na samotný spánek. Někde jsem dokonce četla, že na monitory a displeje bychom se neměli dívat dvě hodiny před spaním. Takže zkouším odložit telefon před relaxační koupelí a pak už jít rovnou spát a telefon nekontrolovat. Protože se znám a jakmile mám v ruce telefon, nikdy to neskončí jen u kontroly, jestli mám nastavený budík, ale nutně musím zkontrolovat Instagram, komentáře na blogu, jestli nějaký můj oblíbený YouTuber nevydal video.... :)



Můžu vám zaručit, že dodržení těchto kroků vám určitě pomůže. Pokud ne vyloženě s klidným, několikahodinovým spánkem, alespoň nebudete tolik ve stresu, uvolníte se a budete mít dobrý pocit, že jste udělali něco malého, ale dobrého sami pro sebe. A i to se počítá. :)

Pokud máte vy nějaké tipy, jak si poradit s bolestí hlavy, nebo jak klidně prospat celou noc, určitě se se mnou podělte. Všichni potřebujeme nějaký ten pořádný beauty sleep. :) Doufám, že se vám dnešní článek líbil a já vám přeji krásný den a dobrou noc! :) L.


19 komentářů:

  1. Perfektný článok Luci! A vlastne, každý jeden tvoj článok je vynikajúci :). Stále obdivujem tvoju jedinečnú tvorbu a zrejme nepoznám lepšiu cz/sk blogerku ako Teba! Sprej na lepší spánok mám v pláne vyskúšať, pretože mám posledný čas celkom dosť problém so spaním a už pomaly ani neviem čo je dobrý kvalitný spánok. Vďaka za tvoje rady, beriem si z nich ponaučenie :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek 😍 já používám na takové to menší bolení hlavy roll on Migrenol od Dr.Popov, který jsem sehnala v lékárně za par Korun a funguje bezvadně, voní ale spíš tak mentolově což mi vyhovuje ☺️👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Já miluji vůni levandule, tak to mám jasný :)

      Vymazat
  3. Teď jak je zima, tak bychom spaly pořád :D komu by se chtělo z teplé peřinky, co? :D jinak krásný článek jako vždy Luci a určitě něco vyzkoušíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já bych spala, ale dost často s tím mám problém, jak mi malá zničila jakýkoliv režim :) kde jsou ty časy, kdy jsem mohla spát do dvanácti :)))

      Vymazat
  4. Uzitocny clanocek :). So spankom nastastie nemam najmensi problem, ale s obcasnym bolenim hlavy teda ano. Totiz ak ma z akehokolvek dovodu hlava boli, ziadna tbl. nezabera a preto ich uz ani neskusam uzit. Co pomoze, to je jedine spanok, nie vzdy to ale je mozne, ze jo... Preto sa po tej asi poobzeram.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Mně zabírá ibalgin, jenže ten teď nemůžu a ani nechci, myslím, že cpát do sebe pořád nějaké léky není dobré :)

      Vymazat
  5. Najnovšie som objavila hrejivé masky na oči. Dávam si to keď idem spať a tak príjemne sa pritom relaxuje a človek aj oveľa rýchlejšie zaspí. A teraz v zime je to na nezaplatenie :)
    Hrozne sa mi ale zapáčil ten roll on s levandulou. Na to sa určite mrknem.

    AN Beauty Blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hřejivé masky na oči? :) to asi potřebuju, zkusím si je vygooglit :)

      Vymazat
  6. skvelý článok, ďakujem za tipy! Na roll ony sa musím pozrieť, tie ma maximálne zaujali! :)

    Candy | C a n d y G r a n t

    OdpovědětVymazat
  7. No taky teď docela často mě bolí hlava. A opravdu každý den chodím spát s telefonem v ruce a projíždím instagram apod. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nic takového jsem zatím nezkoušela :)

    OdpovědětVymazat
  9. bolestmi hlavy trpím jen když málo piju, takže vypiju půl litr na ex a je mi za chvíli dobře.

    http://xoxoronnie.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to bohužel z nedostatku pití nemám, takže zkouším jiné metody :)

      Vymazat
  10. Spánok mám našťastie dobrý, hoci niekedy pred spaním premýšľam nad hlúposťami... Ale bolesti hlavy sa ma týkajú pravidelne, mám ich z krčnej chrbtice. Možno v tom začiatku bolesti by sa mi ten roll on asi hodil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono záleží, jakou bolest hlavy máš. Migrénu to určitě nevyléčí, jak jsem psala, ale přesně jak píšeš, když cítím, že mě začíná bolet, opravdu to tím trochu zlepším, nebo dokonce zaženu :)

      Vymazat