pondělí 14. ledna 2019

Kosmetická zklamání roku 2018

Pěkný den vám přeji! Snad bude i nadále pěkný, až dočtete dnešní článek. :) Je to zvláštní, ale psaní i čtení něčeho negativního náladu prostě změnit dokáže. Tak snad si čtení užijete i tak a pořád budete myslet na to, že je to jen kosmetika. Sice taková, která mi vůbec nesedí, ale pořád jen kosmetika. :)



Když jsem četla tenhle článek u Rendy, vážně mě pobavil její úvod a doufám, že se dnes nikdo z PR kácet nebude a pro jednou mi moji upřímnost prominou. :) Z oznamování, že je kosmetika neskutečně individuální, už se stává ohrané klišé, ale i přesto se vždy najde někdo, kdo je k smrti uražen, pokud pomluvím nějaký jeho oblíbený produkt. A já si říkám proč? Pokud vám daná věc sedí a máte ji rádi, není jedno, že mně, nebo komukoliv jinému, nesedí?


Většina z vás mě sleduje na Instagramu, takže tušíte o čem mluvím. Essence pudr naštval nemalé množství z vás a to dokonce i ty, kteří mě ani nesledují, ale šli se ke mně podívat a napsat mi, ha ha. Blogy jsou vždy subjektivní záležitost, subjektivní recenze a dokonce se může stát, že věc, co se u jedné blogerky objeví v propadácích roku, se u druhé objeví v té nejlepší kosmetice. A rozhodně to neznamená, že jedna nebo druhá lže, prostě jen máme každý jiné preference, jiná očekávání, jiný styl aplikace a hlavně, jinou pleť.


Prošla jsem články s nákupy a PR balíčky za celý minulý rok a mám tu shrnutí všeho, co je podle mě opravdu špatné. Vynechala jsem jen produkty, o kterých už jsem psala v článcích Kosmetická zklamání samostatně.


Začnu zmiňovaným pudrem Essence All about matt, který neuvěřitelně práší. Štětec mám myslím dostatečně jemný a žádný jiný můj oblíbený pudr mi s ním nepráší, nebo rozhodně ne tak strašně moc, abych měla na sobě bílý závoj. Stejně jako se ozvala spousta z vás, že ten pudr máte a nedělá vám to, ozvala se i spousta lidí, co ho mají a mají s ním stejný problém jako já. To znamená, že je možná nekonzistentní kvalita a měla jsem jen smůlu, ale určitě to znovu zkoušet nebudu. :)

Catrice Mattyfying voděodolný pudr sice nemá problém s prášením, za to se v něm po jednou použití začaly dělat tvrdé tečky/hrudky na povrchu. Naprosto nesnáším, když to nějaký pudr dělá, takže za mě ne a je jedno, jestli je to pudr Catrtice, nebo Chanel, takhle dobrá textura pudrového produktu nevypadá.

Za mě je tragédie i *Revlon Mega Multiplier řasenka, která nedělá na řasách nenápadný efekt, vlastně spíš skoro nic a šíleně opadává pod oči během dne. Na řasách má vytvořit jakoby obal, trubičky a tím je zvětšit, ale to rozhodně nedělá, prostě jen během dne po kouskách opadá a rozhodně nejde odlíčit jen vodou, jak je avizováno.

*Revlon Colorstay Brow Crayon má být voskovka na obočí, dlouho držet a být voděodolná. Textura je ovšem spíš mastná a měkká, rozhodně ne vosková v pravém slova smyslu a tužka nezasychá. Ve zkratce, protože mám pocit, že už jsem vám o ní psala, jakmile se jen lehce dotknete obočí, celé si ho setřete a nezůstane vám nic. Není podle mě ani voděodolná, natož dlouhodržící.


Ačkoliv má Pupa mnoho produktů, které jsou podle mě výborné, najde se i pár které jsou vyloženě špatné. *Tekuté oční stíny Liquid Metal se velmi špatně nanáší na víčko v celistvé vrstvě. Dělají fleky a nerovnoměrně zasychají. Věřím, že se s nimi dá naučit pracovat, ale existují produkty, se kterými jde líčení samo a nic se nikdo učit nemusí.

Laky na nehty Pupa jsou pro mě také zklamáním. Stokrát jsem chválila jejich neonovou řadu a těšila jsem na ty klasické, že budou stejně dobré. Bohužel *Pupa Lasting Color laky mi na nehtech vydrží doslova jeden nebo dva dny a pak se začnou odlupovat. Je ovšem pravda, že k nimi nemám podkladový lak a vrchní lak od Pupa, takže problém může být i v tom.

Stejně jsou na tom *klasické laky Douglas Collection, (mají i řadu, která drží o něco lépe). Také k nim nemám vrchní a podkladový lak a většinou laky fungují nejlépe, pokud jsou ze stejné kolekce. I tak mi ale na podkladu OPI drží většinou všechno a laky Douglas daly dva až tři dny, což je podle mě opravdu málo. Nicméně, možná s podkladem a vrchním lakem také od Douglas Collection jim dám šanci, protože odstíny mají fakt krásné.


Většinou se mi nestává, že bych měla problém s výdrží vůně, ale minulý rok jsem objevila EDT Prada Candy, která nedrží vůbec. Dávala jsem jí šanci několikrát, ale už asi po hodině ji necítím ani já, ani nikdo z mého okolí. Výdrž vůně sice záleží na spoustě faktorů (a někdy bych o tom mohla napsat článek?), ale tohle je prostě zoufale málo a opravdu mě zajímá, jestli se to někomu z vás stalo také!

Too Faced je má oblíbená značka a cítím se provinile, že tu od ní mám tolik produktů, ale zrovna to tak letos vyšlo. :) Já a Too Faced broskvový sypký pudr jsme si prostě nesedli. Vím, že ho mnoho z vás miluje, ale mně se ten finiš na mé pleti prostě zas až tolik nelíbí a ačkoliv miluju navoněnou kosmetiku, tahle konkrétní u pudru mi vadí a mám pocit, jako by mě dusila. Jinak tuhle broskvovou kolekci zvládám úplně v pohodě, ale nejspíš proto, že sypký pudr létá všude okolo a vdechuji ho, je toho na mě prostě moc.

I *linky Too Faced, glitterové Peel Off, jsem někde už zmiňovala a od té doby jim dala ještě několikrát šanci a výsledek stále stejný. V první řadě nechápu, proč bych měla chtít slupovat linky. Chápu slupovací masku se třpytkami, která v podstatě také není k ničemu, ale je to aspoň hezké na fotku, ale slupovací linky? Každopádně, kdyby fungovaly, prominula bych jim to. Jenže mně se zhruba po dvou, třech hodinách začnou linky z oka odlupovat a dost často zůstane jen část a zbytek se odlepí a odstává. Možná pro někoho, kdo má velmi suchá víčka, protože mně nepomohl primer, ani aplikace na víčko bez primeru.

Do třetice Too Faced a olejové lesky s broskvovou vůní a chutí. Já jsem přemýšlela, proč jsem je vlastně nezačala nosit (mám tři) a přišla jsem na to, že mi nesedí jejich hodně sladká chuť a hlavně to, jak dlouho ji v puse cítím. Také mi nepřijde, že by na rtech vydržely víc než dvacet minut, což je málo i na lesk. Po setření sice rty nemám vysušené ale je na nich olejový povlak a přiznávám, že to stokrát radši sáhnu po olejíčku Clarins.

*Fenty štětec Full Bodied Foundation brush mě nezklamal kvalitou, jako spíš tak celkově. Věřím, že jiné tvary štětců Fenty budou v pohodě, ale tenhle konkrétní štětec pro mě není dobrý a rozhodně ne na makeup. Nejsem zvyklá, aby mi štětce dělaly otisky v makeupu a nestává se mi to, až teď s Fenty. Štětec je sice hodně hustý a jemný, ale zároveň velmi pevně utažený a štětiny nemají dost místa k pohybu, takže spíš makeup natírám, což mi nevyhovuje a navíc s ním pak nemůžu rozmazávat ani třeba krémové kontury, protože na to, jak já blendím, se nehodí vůbec. Tak nějak jsem zjistila, že nevím k čemu ho použít.

Poslední věc z dekorativní kosmetiky, řasenka *Sephora Collection Outrageous Extension. Nepleťte si ji s Outrageous Curl, tu miluju! Ale tahle Extension je prostě špatná, nezvýrazní řasy, neprodlouží, nedodá moc objem a ani kartáček mi nevyhovuje. V porovnání s Curl verzí je to těžký podprůměr.

V Sephoře ještě chvíli zůstaneme, protože jejich odličovací a čistící produkty mi z nějakého důvodu vůbec nesedí. Jemný odličovací micelární gel Sephora Collection mě pálí na pleti, což je opravdu zvláštní, protože jsem ve stavu, že mi jsou nepříjemné už jen produkty, které mívají vysoká procenta kyselin, což tenhle gel nemá, vlastně nemá žádné a přesto je nepříjemný a od čistícího gelu pálení nečekám.

Sephora Collection Super odličovač očí na voděodolné líčení sice odličuje vážně skvěle a rychle, ale šíleně mě pálí v očích a to tak moc, že mi začnou slzet a slzím ještě dobrých několik minut po odlíčení. Asi stejně jako u odličovače Yves Rocher s chrpou.

*Sephora Collection Čistící voda a olej na obličej mi nesedí hlavně mastnější konzistencí, protože na mé pleti nechává povlak, ne jako po olejovém odličovači, ale takový jiný, mastný a silikonový a já to prostě nemám ráda, ani třeba u olejové micelárky Garnier. Navíc mě také pálí v očích a i když vím, že na oči je určený jiný produkt, jsem zvyklá používat čistící gely/vody i oleje i na oči a mám ráda takové, co to zvládnou bez pálení.

Což je případ i Kiehl's Midnight Recovery odličovacího oleje. Oleje na odlíčení miluju a na Kiehl's jsem se těšila, jejich olejová séra jsou totiž bezkonkurenční, ale tenhle olej mě v očích hrozně pálí a to tak moc, že nejsem schopná ani ocenit jeho odličovací schopnosti. Pálí dokonce i v případě že si s ním cíleně neodličuji oči, ale dávám ho na pleť okolo. Zkoušela jsem ho třikrát a vždy se mi do očí dostal a neuvěřitelně mi je podráždil. Pro příklad, Dior odličovací olej, Estée Lauder Micro Cleansing Balm, nebo Clinique Take the day off mi to nedělají a to je používám i na oči.

*Tony Moly Cleansing Stick je odličovací tuhý olej v chobotnici. I tyčinka od Caolion mi odličuje makeup lépe, než tahle chobotnice. :)  Když pominu fakt, že většina dospělých žen chce mít v koupelně krásné designové lahvičky a ne chobotnici, tak mi po odlíčení přišlo, že mám na pleti ještě stále mnoho makeupu, na což nejsem s olejovými odličovači zvyklá. Nepálil sice v očích, ale ani neodličoval, takže za mě také ne. Navíc jsem ho na jednu aplikaci spotřebovala velké množství a v porovnání s jinými odličovači by mi vydržel tak půlku času, takže ani cenově to pak není žádná sláva.






Poslední tři produkty do dnešního článku dávám s těžkým srdcem, protože se jedná o mé oblíbené značky a na produkty jsem se velmi těšila. Všechny tři jsou tu z jednoho a toho samého důvodu. Bobbi Brown Remedies na póry a mastnou pleť - lehký olejíček s kapátkem, booster v kapičkách Clarins Booster Detox a do třetice sérum s vitamínem C *Medik8 CE-Tetra. Věřím, že všechny tři přípravky mohou být skvělé a mohou skvěle fungovat tak, jak slibují, já to ale nejsem schopná posoudit, protože mi ucpávají póry a dělají se mi z nich pupínky, takže je odmítám používat. U olejíčku Bobbi Brown mě to mrzí tím víc, že je určený na vybalancování mastně pleti a cílený na póry. O to víc nechápu, proč si s mojí pletí nesedl.

Ačkoliv kontinuálně řeším akné, řeším hlavně to hormonální, jeho těžší formu - větší podkožní pupínky, které nejdou vymáčknout. Pleť mám jinak spíše normální a neřeším menší pupínky a běžně je na pleti nemám. Tyhle tři přípravky mi je způsobují a tak se bohužel musí objevit v dnešním článku. Jen jako obvykle dodávám, že pokud sklony k pupínkům a akné nemáte a běžně se vám po kosmetice nedělají, nemusí se vám dělat ani s těmito produkty.



Během roku mi toho nesedlo samozřejmě víc, ale objektivně to jsou pak jen věci, které mi nesedí kvůli mým preferencím a požadavkům, Jako kdybyste si koupili matující makeup a zhodnotili ho negativně, protože máte rádi rozzářenou pleť. :) I průměrných produktů bych zvládla vyjmenovat desítky, ale dnes to bylo o tom nejhorším, co moji pleť během roku 2018 potkalo. :)) Snad se vám dnešní článek líbil a napište mi, jaký kosmetický kousek nejvíc během minulého roku zklamal vás!

*PR vzorky

19 komentářů:

  1. Tak to je v háji, nedávno jsem musela dát pryč Retinol od Medik8 přesně proto, že mi ucpával pory a C-tetra tu mám nový a připravený k použití. Neotevřela jsem ho jen proto, že jsem se přesně toho ucpávání pórů bála. No tak potěš, to ho asi můžu rovnou hodit do koše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, třeba ti to dělat nebude, těžko říct, tohle je hrozně individuální, já třeba mám pupínky z věcí, co mají být stoprocentně nekomedogenní a naopak :) Bohužel tohle sérum mi nesedí no :(

      Vymazat
  2. Lenka Burgerová14. ledna 2019 v 10:44

    Lucinko, stejný problém mám i ja s laky na nehty od Douglas..a i s vůní EDT Prada Candy, nevydrží...mám ráda,když se večer sprchuju a vůni pořád citim, tuhle necítím tak cca po dvou hodinách.�� spoustu věcí vyzkoušených nemám a nejspíš, se jim vyvaruji a nebo zkusím a uvidím. Díky za skvělý článek ����❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, netěší mě, že ti ty věci taky nesedí, ale jsem ráda, že se článek líbil :) díky!

      Vymazat
  3. Stejný problém jsem měla s dvoufázovým odličovačem od Sephora. Dříve (pár let zpět) jsem s ním byla spokojená. Pořídila jsem si ho po letech znova a pálil mě docela dost v očích. Buď se změnila receptura nebo moje oči :_D, stárnu no :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten klasický dvoufazový mi taky nesedí, taky už skončil v nějakém článku s neoblíbenou kosmetikou :)))

      Vymazat
  4. Jsem ráda, že si článek nakonec taky sepsala :) Moc ráda si počtu o tom dobrém i o tom, co komu nesedí :)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda, zajímavé, tolik zklamání. Máš krásné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pudr Catrice používám a nic špatného se na něm neděje:-).

    OdpovědětVymazat
  7. Většinu produktů jsem nezskoušela a ani to nemám v plánu :D s čím jsi mě překvapila je ten medik8, i když už jsem o tom myslím v jedné tvé recenzi četla. trápí mě teď hlavně jizvičky po akné a semtam se nějaké objeví, po radě jsem zakoupila jejich retinol 3 tr a bohužel u mě reaguje stejně :( zkoušela jsem ho vysadit a znovu používat několikrát, jestli mi neškodí něco jiného, ale vyýsledek vždycky stejný. ucpané póry a akné, kterého jsem se zbavovala a stále ještě zbavuji :( ce-tetra jsem měla v plánu zkusit, ale radši se mu teda vyhnu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Medik8 je skvělá kosmetika, problém má moje pleť spíš s tím samotným olejem ve kterém je to Céčko :) jinak já to testovala stejně jako ty, snad dvacetkrát a bohužel mi to dělá určitě tohle no :(

      Vymazat
  8. Mě tedy abnormálně pálil v očích Take the Day Off od Clinique, ale v té formě odličovacího mléka. Odzkoušeno na dvou řasenkách - těmi to rozhodně nebylo. Současný odličovač už nepálí.. a to mám Clinique tak ráda! :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi

    1. O tom mléku jsem to ale taky slyšela... Já mám oči šíleně citlivé a tuhý balzám je úplně v pohodě :) zkus si říct o vzorek případně, v Clinique jsou vždycky hrozně milý a určitě dají :)

      Vymazat
  9. Ani s jedním produktem osobní zkušenosti nemám.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  10. Je jasné prečo je tento typ článku taký populárny. Každý sa chce vyhnúč sklamaniu a ušetriť peniaze, i keď táto "pečujúca" starostlivosť je neskutočne individuálna záležitosť.
    Ja, najmä vďaka a aj kvôli TVojim článkom a skúsenostiam (+ pár ďalších blogeriek) som nemala nejak extra zlé skúsenosti, ale je pravda, že až toľko neskúšam :))).
    S Medik8 ma to mrzí, o to viac, že ej to vážne skvelá značka a mne zatiaľ sadlo všetko čo som skúšala. I keď, myslím, nemám dobre nakombinovanú starostlivosť. Ale mám záväzok do tohto roku, polepšiť sa ! :))).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale skvělý a jsem za to fakt ráda! Takhle přesně by blogy měly sloužit :) najít si ty svoje blogerky, kterým sedí dost podobné věci jako tobě, nebo kdo má recenze ze kterých si dokážeš vyvodit zda ti daná věc bude sedět a pak by těch kosmetických zklamání nemělo být moc :)

      Vymazat