čtvrtek 24. listopadu 2016

DIY dárky k Vánocům - vanilkový a skořicový extrakt // Vánoční edice 2016

Naprosto pochopím, pokud všechny milovnice kosmetiky nepochopí mé dnešní směřování článku, který se vlastně vůbec poprvé nebude týkat kosmetiky a beauty světa. Co o mně ještě určitě nevíte je, že miluji Vánoce. Je to pro mě v podstatě jediný svátek v roce, na kterém mi opravdu záleží a ještě víc mi záleží na budování rodinné atmosféry a pohody. Hostím celou naši úzkou rodinu na Štědrý večer, vyrábím ručně dělané dárky a snažím se je originálně zabalit. Peču hromady cukroví a úplně nejradši nakupuji dárky. Dnešní článek se tedy bude věnovat právě jednomu z dárků, které jsem nedávno připravovala právě jako dárky pod stromeček.


Pokaždé když u nás někdo ochutná moje cukroví, nebo vlastně jakoukoliv sladkost, chválí hlavně jeho chuť. Ráda bych si myslela, že je to jen a pouze mými cukrářskými dovednostmi, ale popravdě to je spíš vanilkovým extraktem. Domácím, který už mám doma víc než dva a půl roku. A protože z něj byla každá moje návštěva naprosto nadšená, rozhodla jsem se ho vyrobit a všechny podarovat. Když jsem nakupovala potřebné věci napadlo mě, že bych mohla vyrobit i skořicovou verzi extraktu, protože kdo nemiluje skořici, že. :) A protože Vánoce se již blíží, přicházím se svým prvním vánočním článkem. 

Pokud náhodou nepečete, nebo neznáte nikoho kdo peče, není to vůbec problém. Extrakt je hezký dárek nejen proto, že prostě pěkně vypadá. ale navíc se dá použít nejen při pečení, ale třeba i do čaje, svařeného vína, mléčných shakeů a třeba také do kávy nebo kávových nápojů. 





Základem je určitě koření, vanilka a skořice. Já jsem ty své kupovala přes manžela velkoobchodně, protože pak je cena samozřejmě nižší. Nicméně mnoho eshopů nabízí finančně zvýhodněné balíčky velmi kvalitní vanilky. Ta nemusí být nutně bio a v některých případech nemusí být ani měkká. Měkkost vanilky určuje procento vlhkosti, které je většinou uváděno. Do extraktu můžete použít i vanilku sušší (pod 30%) a nebude to ničemu vadit. Ta moje měla vlhkost zhruba 40% a řekla bych, že byla tak středně měkká. Skořice je prostě jen jedna a liší se maximálně tak velikostí a tloušťkou kůry. Obecně je ale pravda, že čím kvalitnější suroviny, tím lepší výsledek.

Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyndavat semínka není potřeba. Vyplaví se sama, pravidelným protřepáváním lahve. Skořici prostě vhoďte do rumu celou. Vanilkový i skořicový extrakt bude hotový za šest týdnů a skladuje se na suchém místě bez vlhkosti. Určitě není potřeba ho skladovat v lednici, opět zmiňuji, že se jedná v podstatě jen o alkohol a pokud lahve před vyráběním extraktu vylijete vařící vodou, je to podle mě dostatečně čisté prostředí zakonzervované lihem. Během šesti týdnů je také důležité lahve protřepávat, aby se podpořila a urychlila extrakce. Osobně ale doporučuji nechat extrakty vyluhovat mnohem déle. Dva měsíce jsou minimum a půl rok je ideál. Ale právě oněch šest týdnů je uváděno jako doba, po které je extrakt hotový.




Druhým nejdůležitějším bodem je samozřejmě lihovina. Na vanilkový extrakt se používá vodka a to hlavně proto, že nemá téměř žádnou chuť. Na skořicový extrakt se má použít bílý rum, který by měl být co nejméně aromatický. Určitě není potřeba kupovat nejdražší značky, na výsledku žádný rozdíl poznat není. Svoji láhev s vanilkovým extraktem mám již velmi dlouhou dobu a postupně ho dolévám. Vždy zhruba po spotřebování jedné třetiny a dolévám prostě tím, co je zrovna doma. Nevšimla jsem si, že by po dolití finskou vodkou byl výsledek lepší. ;-) U většiny těchto výrobních návodů se udává, že trvanlivost je jeden rok. Já s tím tak úplně nesouhlasím, protože proč by se měl extrakt, který je z 95 % tvořený lihem, zkazit. Dvojnásob to platí v případě, že průběžně dolévám alkohol nový a během roku tak obsah lahve tak dvakrát celý obměním. Zhruba jednou za rok také vyndám vanilkové lusky a vyměním je za nové. 




Extrakty časem a protřepáváním ztmavnou. Jak jste viděli na fotkách nahoře, hodně tmavý v hranaté lahvi je můj dva a půl roku starý pečící společník, kterého vytahuji minimálně jednou týdně. Vanilkový extrakt dávám do úplně každého pečení a rozhodně s ním nešetřím. Nemám totiž žádnou 20 ml lahvičku s umělou esencí, ale půl litru poctivé domácí dobroty. :)

0.5 l vanilkového extraktu
*láhev o objemu 0,5 l
*vodka 0,5 l
*vanilkový lusk podélné rozkrojený cca 5 kusů střední velikosti

0,5 l skořicového extraktu
*láhev o objemu 0,5 l
*bílý, méně aromatický rum 0,5 l
*skořice cca 4 kusy






Skleněná lahev s uzávěrem je zejména vhodná v případě, že plánujete extrakt jako dárek. Pokud si chcete vyrobit nějaký jen pro sebe, bohatě vám postačí láhev právě od alkoholu, který máte v plánu použít. Pokud je uvnitř hrdla plastové nalévátko, prostě ho vyndáte a lusky nebo skořici vhodíte rovnou do lahve. Já lahvičky kupovala v nějakém eshopu a obecně se cena za 500 ml lahev pohybuje okolo 100,- podle designu a značky. Lahvičky o 250 ml pak stojí okolo 70,- a ty nejmenší, 125 ml cca 50,-. Já svůj extrakt mám v lahvi s korkovým špuntem a osobně tuto variantu nedoporučuji, protože se častým otevírám a zavíráním korek ničí a nedrží tak pevně na hrdle lahve. Proto jsem koupila variantu s pákovým uzávěrem. Alkoholu budete potřebovat přesně tolik, jaký je obsah vašich lahviček.

Posledním bodem jsou cedulky, kterými můžete lahve ozdobit a napsat na ně, co je to za produkt, jeho složení, nebo třeba datum výroby. Připojit můžete také vánoční přání, nebo recept na váš oblíbený dezert s extraktem. Visačky jsem kupovala minulý rok na vánoční dárky a tyhle přírodní jsou moje oblíbené. Dá se na ně skvěle psát, lepit tavnou pistolí a jsou dostatečně prostorné i na celý recept. Také mám ráda jejich ruční popis a zdobení a záměrně je nedělám perfektní. Trocha koordinované nerovnoměrnosti podle mě podtrhuje punc ruční výroby. ;-)








Pevně doufám, že alespoň někomu se dnešní článek bude líbit, trochu jste si odpočinuli od kosmetiky a přiznávám, že jsem se při focení nechala trochu unést. Když mně prostě ty extrakty přijdou tak pěkné a fotogenické. Bohužel všech stopadesát fotek jsem do článku dát nemohla a stejně tak jsem nemohla vybrat jenom pět nejlepších. :) Podle ohlasů a návštěvnosti se buď půjdu stydět do kouta, nebo případně budu v této sérii pokračovat i s dalšími nápady na ručně dělané dárky, balení dárků a tak dále - prostě VÁNOCE!!! :) Určitě mi napište, jak se vám článek líbil a jestli vás oslovil. Budu ráda za jakoukoliv zpětnou vazbu! Už máte nakoupené dárky? Také rádi vyrábíte? :)

Mějte se fajn! L.

20 komentářů:

  1. Krásný článek;-) Tvoje cukroví bych chtěla ochutnat, určitě to musí být slast💗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do Vánoc uvidíme :D Akorát tedy vánoční cukroví nepeču ze špaldové a nepoužívám datlový sirup.. Jedu klasiku :)

      Vymazat
  2. Tak tak čtu Tvůj blog, jsem asi u pátého kosmetického článku, když sem najednou skočí nekosmetický :-) no a úplně jsi mě na ten vanikový navnadila a dnes ho určitě udělám, super nápad. Já jsem takhle dělala pečený čaj.
    Od krémíků a makeupů příjemná změna, proč ne? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem ráda, že to berete spíš pozitivně, já se trochu bála, aby mě kosmetiky chtivé čitatelky neukamenovaly :)))

      Vymazat
  3. To je super, až budu mít trochu volného času, asi se na to vrhnu. Já mám taky ráda Vánoce a nejvíce miluju balení dárečků. Úplně se v tom vyžívám a každý rok se snažím vymyslet něco nového. Pečení, zdobení a všechno kolem mě hrozně baví a letos na to konečně budu mít více času :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám úplně stejně, balení dárků, výroba ručně dělaných dárečků, pečení.. :) Proto miluju Vánoce, můžu se kreativně vyřádit a udělat někomu radost :)

      Vymazat
  4. Já jsem za takový článek moc ráda a určitě se přimlouvám i za další takto vánočně laděné a nebo DYI. Vanilkový extrakt určitě vyzkouším, jen mě prostě nejvíc láká kombinace klasického tmavého třtinového rumu a vanilky, rumovo-vanilková kombinace by mi totiž voněla asi úplně nejlíp a do vánočního pečení by se skvěle hodila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší a pár jich ještě připravím.. :) jen jsem na kosmetický blog nechtěla cpát něco, co nebude nikoho zajímat. :)

      Vanilkový extrakt v rumu je určitě dobrá nápad, ale asi se všude uvádí vodka hlavně proto, že je bez chuti i vůně a vanilka hraje sólo v chuti. Navíc se do některých dezertů rum nehodí, což bude také důvod, ale asi si udělám ještě malou lahvičku vanilky právě v rumu - na vánoční cukroví to bude pecka - nebo třeba do punče :D

      Vymazat
  5. Ahojky, super článek, moc ráda peču a určitě si podle tebe extrakty vyrobím :o) Budu moc ráda za další články s tématem Vánoce, ruční výroba apod.

    OdpovědětVymazat
  6. vypadá to nádherně no to musím zkusit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkus, vanilkový extrakt dávám úplně všude :))

      Vymazat
  7. Zbožňujem tento článok "pomimo" Tvojho zamerania. Narobil mi veľké chúťky piecť, ktoré ma samozrejme, ako vždy, prejdú.
    Mňa pečenie - varenie absolútne nebaví, väčšinu toho vzhľadom na moje potravinové intolerancie ani nemôžem. Preto odovzdám vytlačený článok manželovi, aby sa v rámci psychohygieny od náročného psychického povolania odreagoval :)).
    Krásne fotečky, ako vždy.
    U nás v rodine pečie moja mamina, svokra aj moja babinka. U mňa sa to teda zhromažďuje a prerozdeľuje ďalej :)).
    A áno, privítala by som aj články mimo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já to mám jako psychohygienu.. :D Když peču, mám klid, protože syn k troubě nesmí, takže mi nevisí okolo krku a nikdo po mně nic nechce :D Určitě ale extrakt zkuste, na pečení je opravdu bezvadný :)

      Vymazat
  8. Boží boží, určitě uvítám i články mimo beauty sféru, je to fajn změna :) Já loni vyráběla vanilkový cukr, taky z lusku a krystalového cukru, a ta vůně po pár dnech, kdy se to nechalo uležet. Pfff, to s tím kupovaným z obchodu nelze srovnávat! Taky už jsem nakládala hermelín pro tátu, vyráběla šumivé bomby do koupele pro mamku a vařila slaný karamel pro přítele. Každý rok se snažím něco ručně vyrobit, potěší to daleko víc kolikrát a mě to baví a mám pak radost z toho, že se obdarovaným líbí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji a jsem ráda, že se článek líbí! Já mám lusky celoročně v moučkovém cukru, vždy je jen jednou za čas vyměním spolu se spotřebovaným cukrem. :) Stejně tak je fajn dát si lusk vanilky třeba do hrnku s Roibos čajem! Já kosmetiku nevyrábím ráda, spíš to jídlo :D Také mám pak ale radost, když tím můžu udělat radost ostatním :))

      Vymazat
  9. Úžasné! Já se na vánoce připravuji větší část roku, takže maximálně sdílím tvé nadšení a entusiasmus. Každý další vánoční post bude skvělý. Se těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda! :) Zrovna jsem vydala další, takže ve volných chvílích budete mít co číst a děkuji! :)

      Vymazat