sobota 17. listopadu 2018

Proč by Blogeři a Influenceři měli dostávat zaplaceno? || Life

Hezký den. :) Stejně jako ráda píšu tyhle typy článků o blogování, ráda je i čtu u ostatních a protože se o tématu influencerů a reklamy poslední dobou psalo hodně, hodně jsem i četla. A nestačila jsem se divit, co všechno jsem se v komentářích u mých kolegyň o blogerech a influencerech nedozvěděla.. Třeba to, že by neměly dostávat zaplaceno za něco, co je baví..


To si nedělám srandu a věřím, že nejsem jediná, kdo nad takovým tvrzením vrtí hlavou. Na co prý dostávat zaplaceno, když je to koníček a zábava, když to děláme pro radost... Předchozí články k tématu, na které navazuji - Kolik se dá vydělat blogem, placená reklama a barter a článek o Označování placené reklamy a barteru.

Mám pochopení pro přesycené sledující a čtenáře. Sama nemám ráda masivní reklamní nátlak, desítky stejných postů během jednoho dne, nedomyšlenou a nedotaženou reklamní kampaň, reklamy na věci, které se absolutně nehodí pro danou blogerku, podpora firem a značek, které parazitují na ostatních.. Chápu mnoho postojů a názorů ostatních, byť se třeba neshodují s těmi mými. Pochopení ale končí s větou, že bych si neměla vzít peníze za svoji práci.


Dva roky jsem psala články na blog a bylo jich tuším okolo dvě stě padesáti! A nedostala jsem za ně ani korunu. Jestli tohle není důkaz, že to dělám proto, že mě to opravdu baví, pak už nevím co.. Pár nesmyslů za pár stovek jsem během té doby odmítla a veškeré náklady spojené s blogem jsem si platila sama.

Ať se to někomu líbí, nebo ne, provoz blogu něco stojí. Domény, šablony na blog, aplikace, programy na úpravu fotek, zrcadlovka, dekorace... V neposlední řadě to stojí čas. Spoustu času. Tenhle čas, bych mohla věnovat rodině, nebo opravdové práci, jak někteří láskyplně nazývají jakoukoliv jinou práci, která nezahrnuje influencerství... :)

Ta práce, která podle některých není práce, spočívá v tom, že si dělám styling, dělám styling fotek, sama ty fotky fotím, sama ty fotky upravuji, píšu články, sama ty články promuji, spravuji své socální sítě.. To je hned několik profesí v jednom - fotograf, grafik, novinář/content creator, social media, PR a taky trochu programátor, když si instalujete novou šablonu na blog, ha ha. :)

Spousta blogerek by se na tohle všechno mohla vykašlat a se svými schopnostmi jít někam do normální práce, kde by si vydělaly stejné, nebo aspoň podobné peníze, ale baví je tvořit právě tenhle obsah. Obsah, který děláme pro vás, stejně jako pro sebe. Jenže, a tady nastává problém, i blogerky musí jíst a občas potřebují peníze. Věřte tomu, nebo ne, krém si na chleba nenamažu a dětem nebudu utírat zadek vlhčenými odličovacími ubrousky ze Sephory.


Prý by nám přece měly stačit ty hromady produktů, které "zdarma" dostáváme a proč ještě chceme brát peníze... Že přece šetříme tím, že dostáváme ty věci a nemusíme si je kupovat. Nevím, jak to mají ostatní blogerky, já tedy ale moc neušetřím. Nakupuji stejně, jako bych nakupovala bez blogu, spíš víc a když mě něco, co jsem dostala barterem, zaujme a spotřebuji to, koupím si to znovu za svoje. Je mi jasné, že pro spoustu lidí je to množství kosmetiky, co dostáváme, splněný sen, ale opravdu byste využili dvacátý hydratační krém k něčemu jinému, než k recenzi? Já ne, mně by stačilo dostat jeden můj oblíbený, třeba každý měsíc a půl. Ale o čem bych pak psala? 

Mohla jsem přijmout spoustu spoluprací s věcmi pro děti a minimálněna na plenkách a umělém mléku bych ušetřila tisíce, ale jak by to na kosmetickém blogu, kde se recenzuje převážně dražší kosmetika, vypadalo? Mluvím sama za sebe, nepíšu o dětech, ani o jídle, nedostávám kočárky, spotřebiče, ani auta - na tom se možná ušetřit dá, ale na kosmetice? Na oblečení? Nemyslím si. A holkám, co dostávají auta to upřímně přeju. Není to zadarmo...

Další články o blogování:
6 věcé, které mě štvou na blogerkách a blogování
6 věcí, které mě na blogování překvapily
O spolupracích a placené reklamě na blogu
O objektivitě recenzí a recenzích luxusní kosmetiky
Kosmetický konzum


Pokud chce být influencer úspěšný, musí do toho investovat svoje peníze i čas, takže pak není čas na jinou práci, která by generovala peníze. Blogování je práce na plný úvazek. Denně nad blogem a vším okolo strávím řekněme šest, sedm hodin. Sedm dní v týdnu. Takže varianta, že půjdu po mateřské do práce a mimo práci se pak budu věnovat dětem by znamenala, že s blogem skončím, nebo budu vydávat článek jednou za měsíc.

Prostoru je málo, produktů moc. Budu teď hlavně mluvit o beauty světě, protože do těch ostatních nevidím. Pokud jste někdy nakoukli do mých článků s PR balíčky, víte, kolik toho dostávám k recenzi a že se to nikdy nemůže vejít všechno samostatně do osmi článků za měsíc, nebo třiceti fotek na Instagram. Tolik jich totiž v průměru vydávám a přidávám. Ví to i značky, takže si chtějí pojistit své místo na slunci a influencerům nenabídnou jen barter, ale i finanční odměnu.

Podle mě je to přirozený vývoj. Barter mi dává volnou ruku. Protože nedostávám peníze, ale produkt, který rozhodně k životu nepotřebuji, nic mi neušetří a nemůžu ho vyměnit za nic potřebného, sama si volím kdy, kde a kollikrát vám ho někde ukážu. Je to jen na mém uvážení. Vážím si toho, že mi značky poslíají kosmetiku, ale i když se snažím, není v mých silách udělat na každou jednu novinku samostatný post na Instagramu, nebo dokonce samostatný článek. V tu chvíli nastupují peníze. To, v kombinaci s tím že i já nějaké peníze k životu potřebuji, znamená, že když mi je někdo za mou práci/tvorbu nabídne, přijmu je.


Značky, v ideálním světě, neplatí blogerům a influencerům za pozitivní názor, ale za to, že jejich produkt někde zmíní a udělají to v časovém rámci, který značka potřebuje, npříklad kvůli kampani, nebo nějaké akci. Případně proto, že se třeba nejedná o novinku a chtějí produkt znovu zviditelnit. Pokud mi někdo nabídne zaplatit za mou práci, jsem ochotná tomu přizpůsobovat svůj harmonogram a vyjít značce vstříc například tím, že udělám na produkty samostatný článek a uveřejním ho k datu, ke kterému si ho přejí, že zmíním s tím spojenou konkrétní akci, nebo přidám konkrétní odkaz.

Kosmetický barter je krásná věc, ale tento typ obchodu je přínosný zejména pro značky. Na reklamu mají vyčleněno poměrně dost peněz a platit produktem je pro ně ta nejlevnější varianta. Není na ní vůbec nic špatného a většina mých spoluprací funguje právě takto. Když ale půjdu do Billy, těžko vyměním rtěnky za rohlíky a šampony za jogurt. :) 


Chápu frustraci full time blogerů, chápu i frustraci čtenářů a sledujícíh. Je ale jen na nás, jaké si to uděláme. Po mateřské budu chtít jít pracovat. Když budu mít štěstí,  budu moct dál dělat co mě baví a živit se mým koníčkem, který snad baví i vás. Už to dávno není jen hraní si s kosmetikou. Je to každodenní focení, natáčení stories, upravování fotek, chození na všechny možné akce, které často bývají několikrát do týdne ráno i večer, což je časově velmi náročné a každodenní psaní článků o vyzkoušené kosmetice a kosmetických novinkách. Abych to mohla dělat tak, jako doteď, budu muset být schopná vydělat si tímhle koníčkem alespoň něco málo.

Na reklamu dnes narážíme všude. Billboardy, rádia, televize, výlohy, časopisy, každá webová stránka, oblečení s logem značky, tašky z obchodů... Je přirozenou součástí dnešní doby a když se dělá s citem, nevidím na ní nic špatného. Dostávají za ní zaplaceno všichni, kdo ji vytvářejí, tak proč ne blogeři a influenceři? Čím jsme tak speciální skupina, že někomu leží v žaludku to, že si dovolíme vzít pěníze za něco, co je u kohokoliv jiného zcela běžné? Za reklamní spot v televizi dostane zaplaceno ten, kdo ji vymyslel, ten kdo ji zrežíroval, herci v ní, i televize, že vám ji pustí a nikdy jsem neslyšela nikoho říkat větu: ne ne, ten grafik by za svoji práci neměl dostat zaplaceno, protože ho práce baví.


Vím, že ne všichni sdílí tento názor a většina z mých čtenářů má pochopení a hlavně rozum. I tak jsem se ale s vámi chtěla pobavit na toto téma, které jak doufám přinese zajímavou diskuzi. :) Takže se nebojte a dejte mi vědět, jak na to koukáte vy a jestli máte třeba ještě jiný názor, postřeh.. Znáte to. :) Krásný den!



12 komentářů:

  1. Luci, tvůj názor sdílím. Před týdnem jsem si zkusila založit blog. Dělám to pro sebe a chtěla jsem nafotit fotky a protože slunko holt poslední dobou moc nesvítí, tak focení bylo opravdu o nervy... Nehledě v práci vedu účet na instagramu a vím, kolik je kolem toho práce. A podle mě by si každý měl najít to, co ho baví a za to dostávat peníze. Doby, kdy se dostávala práce na umístěnku a holt člověk musel dělat, co se mu řeklo a ne to, co ho baví a v čem je dobrý, jsou snad přece pryč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, taky mi ten lehký závan komunismu vadí a myslím, že od revoluce už uteklo dost vody... Ale to je ještě dozvuk té výchovy u některých :) Musíme jít pomalými kroky kupředu :)

      Vymazat
  2. Naprostý souhlas! Fandím Vám, ať si píše každý co chce, ale není největší štěstí dělat to, co ho baví a navíc být za to placený? Vždyť to je snad sen každého 😉. A je jedno jak se taková práce "jmenuje".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! :) Přesně tak,, je to i mj sen a třeba mi to klapne :)

      Vymazat
  3. Hezky napsáno 🤝 Já si myslím že je to příště jenom závist a lidi nevědí co všechno za tím vězi, popravdě ani já ne, ale názor mám i přesto takový, že produkt zadarmo je fajn, ale nezaplatí ti to ten čas co tomu věnujes. Máš pravdu v tom, že pro ty firmy je to ta nejlevnější varianta, ušetří tak spoustu peněz proroze přece stačí ti jen poslat produkt zadarmo. Podle mě to tak i bylo a stačilo to, teď ale ne, blogeri se rozvíjejí a to i ta jejich kvalita a to něco stojí a já osobně nemám nic proti tomu když dostane produkt zadarmo a i zaplaceno. Upřímně je mi to fakt jedno, je mi i jedno jestli to někdo přizná nebo ne, já mám své vybrané influecery a tím věřím že to co píšou je jejich konstruktivní kritika, jejich názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych řekla že je to závist jen z části a pak taky postkomunistická výchova .. nemůžu si pomoct, ale pořád někde na povrch vyplouvá myšlenka, když já nic nemám, oni by taky nic mít neměli.. bohužel

      Vymazat
  4. On někdo dostává auta? To mi přijde spíš už jako úplatek. Myslím že, firmy vyčůraně rády využívají blogery jako velmi dobrou cílenou reklamu s minimem výdajů. Potom je to jen na blogerce, jak se k tomu postaví a jestli bude recenze upřímná. No a v tomhle to asi trochu drhne. Ne každý každýmu věří a jsme národ skeptiků. Věřím i tomu, že jsou tací, kteří toho manipulativně využívaj aniž bychom to do nich řekli a působí solidním dojmem. Je to sice klišé ale všechno je v tomhle případě o lidech. O tom jakou si vybuduje bloger důvěru u sledujícího. Přála bych ti stálý plat, stejně jak to mají ostatní živnostníci. PS: Občas bych i brala články o dětech. Potom, co se mi malá narodila, jsem přehodnotila spoustu věcí. Například mi nepřijdou divné články o plenkách apod. u čerství maminy, která vede beauty blog, viz. Rendy aj. Každá máma chce pro svy dítě to nejlepší. A nebýt partnerů, tak mužem bydlet leda tak na ubytovně s tím příspěvkem, co máme. A už vidím jak má mladá mamina po studijich ušetřeno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Auta se většinou půjčují, to je pravda, ale že někdo nějaké za výhodných podmínek dostane, taky není úplně výjimka. :) S tou důvěrou máš samozřejmě pravdu a i s tím, že je to o lidech. Já jsem na tohle téma narážela v jednom z těch předchozích článků. Ale stále jsem asi naivní, ale věřím, že když se to dělá pořádně a poctivě, svoji skupinu věrných a spokojených čtenářů si to prostě najít musí. A mluvíš mi z duše, taky už jsem si o sobě přečetla, že chudák můj manžel, že mě musí živit, což mi přijde ultra směšné, když jsem doma se dvěma dětmi přičemž jednomu z nich byl rok. I tak vydělávám ještě focením, ale na uživení by to rozhodně nestačilo, rodičák se snad ani nedá počítat. :) Asi nemají děti, jinak si to vysvětlit neumím. Proti Rendy nemám vůbec nic! Naopak, je to moje milá insta/blogo kamarádka - rozhodně to nebylo myšleno proti ní a navíc vždy měla na blogu life style okénka, psala o přípravách na svatbu a o věcech pro mimčo ještě dřív, než ho měla.. :) Ráda se na Kubíka koukám a není to nic proti ničemu. Na jejím místě bych ty plenky taky vzala ;) Články o dětech bych psala, ale mám to nastavené naopak, já si na blog chodím odpočinout od nich, rozhodně nechci aby to vyznělo špatně, miluju je nejvíc na světě, ale tohle je něco, co je jenom moje, když všechno ostatní už je i jejich :)

      Vymazat
  5. S tou manipulací jsem nemyslela nikoho konkrétního, ale jsem realista. Celkově jsem to nemyslela nějak útočně a tebe čtu tak dlouho, že vím, že ty taky ne. S těma dětma to chápu. Hlavně když mají ty své batolecí nálady. To bych taky nejradši někam utekla. Relax je potřeba.

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto s tebou souhlasím, pokud bloger odvede pro firmu práci - měl by dostat zaplaceno, protože je to reklama jako jakákoliv jiná. Na čtenáři už potom je, kdo si získá jeho důvěru a komu reklamní články "nebaští". Tvůj blog čtu od začátku a mám v něj důvěru už jen kvůli tomu, že tu nepostuješ každou hloupost a máš vždy jasný názor. A moc děkuju že na blog nedáváš články pro maminy. Když už tu někdo zmínil Rendy, já jsem např. její blog kvůli tomu přestala číst, nebaví mě tam listovat články které mě nezajímají, takže díky za to :-) A nemyslím to nijak zle, maminky určitě mají spoustu blogů, které se např. těm plenkám věnují :-) Deni.

    OdpovědětVymazat
  7. S názory v článku se ztotožňuji, není nad to dělat práci, která člověka baví. Teprve potom je z toho kvalitní výstup �� jako převážně čtenář bych ale chtěla sdílet postřeh.. že u spousty influeceru je to samá kladná recenze, obcob až moc okatě dokonalá, což člověka fakt nutí přemýšlet "Ok, takže ti zaplatili, abys to hezky napsala".. možná i to lidi trochu prudí. Z Tebe ale takový pocit nemám, jinak bych tě nesledovala �� jen tak dál. A cením otevřenost a upřímnost v článku ����

    OdpovědětVymazat
  8. Lucy, ďakujem za ďalší skvelý článok na čítanie !
    Plne s tým súhlasím, aj keď nie som zo sféry a týmto spôsobom netrávim svoj čas a ani sa neživím.
    Nevidím dôvod zarábať si na živobytie blogovaním a influencerovaním, najmä keď to robí človek s radosťou a vášňou. Ono to je aj vidieť z toho výsledku a časom sa to u tých prvoplánovaných vytriedi.

    OdpovědětVymazat